V zadnjih dveh letih so španski in francoski policisti prijeli pet vidnejših članov Ete. Foto: EPA
V zadnjih dveh letih so španski in francoski policisti prijeli pet vidnejših članov Ete. Foto: EPA

Policisti so prijeli Mikela Kabikoitza Karrero Sarobeja, znanega tudi kot Ata, z njim pa še dva moška in žensko, prav tako domnevne člane Ete. Trojico so prijeli v nekem stanovanju v Bayonnu, četrtega člana pa so prijeli v bližnji vasici St. Jean de Luz.

Mikel Karrera Sarobe je španski državljan, ki je po aretaciji Ibona Gogeascoechea februarja lani, prevzel mesto vodje organizacije.

Francija napovedala boj Eti
V zadnjih dveh letih so v Franciji prijeli pet vidnih članov Ete, saj so si predstavniki Ete Francijo izbrali za svojo utrdbo. Marca letos so Eto obtožili, da je ubila francoskega politika Jean-Sergea Nerina, v strelski obračun v Parizu pa naj bi bil vpleten prav Karrera Sarobe. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je takrat napovedal, da bo naredil vse, da bodo iz Francije odstranili vse baze Ete.

Organizacija je bila v zadnja štiri desetletja dolgem oboroženem boju za neodvisnost španske pokrajine Baskije odgovorna za skoraj 830 smrtnih žrtev. Leta 2006 so s špansko vlado sklenili premirje, a ga je Eta decembra isto leto prekršila z napadom na madridsko letališče Barajas. Tako Evropska unija kot ZDA so jo uvrstile na seznam terorističnih organizacij.