To je bil najbolj smrtnonosen napad v Libanonu v zadnjih letih. Foto: EPA
To je bil najbolj smrtnonosen napad v Libanonu v zadnjih letih. Foto: EPA

Po drugih virih naj bi bilo ubitih 22 in ranjenih okoli 200 ljudi.

Odgovornost za napad je v videosporočilu prevzela do zdaj neznana skupina Brigada Ajše Um al Muminin, ki naj bi jo sestavljali uporniki iz sosednje Sirije. Hezbolah je namreč poleg Irana glavni podpornik sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Svobodna sirska vojska, glavna oborožena uporniška skupina v Siriji, je napad sicer obsodila.

Zamenjali so jo za potres
Hezbolahova televizija je v četrtek zvečer predvajala posnetke, na katerih je bilo videti ogromno gmotno škodo na poslopjih in goreče avtomobile. Po navedbah očividcev je bila eksplozija tako močna, da so jo čutili kot potres.

Napad se je zgodil mesec dni po tem, ko je na istem območju eksplodiral avtomobil bomba, katerega tarča so bili prav tako privrženci Hezbolaha. Takrat je bilo ranjenih več kot 50 ljudi.

Najbolj krvav napad po letu 2005
Četrtkov napad je močno spominjal na pogoste napade, ki so Libanon pretresali v časi državljanske vojne med letoma 1975 in 1990. Gre tudi za najbolj smrtonosen napad v Bejrutu po koncu državljanske vojne - z izjemo atentata na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririrja, v katerem je leta 2005 umrlo 23 ljudi.

V Libanonu so četrtkov napad označili kot terorističen, ostro ga je že obsodil tudi Varnostni svet Združenih narodov.