Abdeslama so aretirali v Bruslju, potem ko se je pred policijo skrival kar štiri mesece. Foto: Reuters
Abdeslama so aretirali v Bruslju, potem ko se je pred policijo skrival kar štiri mesece. Foto: Reuters
Belgija Abdeslama izročila Franciji

Kot je sporočilo belgijsko tožilstvo, so Abdeslama Franciji izročili danes zjutraj. Še danes naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika, tožilstvo pa bo zahtevalo začasni pripor, je v sporočilu zapisal Pariški tožilec Francois Molins.

Francoski pravosodni minister Jean-Jacques Urvoas je sporočil, da bodo Abdeslama, ki je že najel francoskega odvetnika Franka Berona, zaprli v strogo varovan center za pridržanje v bližini Pariza.

Odvetnik oster do Abdeslama
Abdeslamov belgijski odvetnik Sven Mary pa je v danes objavljenem intervjuju za francoski časnik Liberation svojega klienta označil za "majhnega kretena iz Molenbeeka", ki je bolj sledilec kot voditelj. "Ima inteligenco praznega pepelnika," je bil oster Mary in Abdeslama označil za popoln primer generacije, ki misli, da živi v videoigri. "Vprašal sem ga, ali je prebral Koran. Odvrnil je, da je na spletu prebral njegove interpretacije," je še povedal odvetnik.

Preiskovalci domnevajo, da je Abdeslam zadnji preživeli član teroristične celice, ki je v francoskem glavnem mestu 13. novembra lani v usklajenih napadih pobila 130 ljudi.

Abdeslam je belgijskim oblastem priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, kjer se je nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil.

Po pariških napadih je Abdeslam pobegnil v Belgijo, pred policijo pa se je skrival kar štiri mesece. Sredi marca jim ga je v policijski akciji v bruseljski četrti Molenbeek le uspelo aretirati.

Belgija Abdeslama izročila Franciji