Dutroux je najbolj osovražen belgijski zločinec. Foto: Reuters
Dutroux je najbolj osovražen belgijski zločinec. Foto: Reuters
Marc Dutroux
Dutroux je bil leta 2004 obsojen na dosmrtni zapor. Foto: EPA

Danes 56-letni Dutroux je sredi 90. let prejšnjega stoletja šokiral Belgijce, ko so odkrili, da je ugrabil šest deklic in jih v svoji kleti posiljeval in mučil. Štiri od njih so v ujetništvu umrle. Leta 2004 je bil obsojen na dosmrtno kazen, za predčasno izpustitev pa je zaprosil septembra lani.

Belgijska zakonodaja določa, da lahko obsojeni morilec za predčasno izpustitev zaprosi, potem ko prestane vsaj tretjino kazni, kar v Dutrouxovem primeru pomeni 16 let - in to obdobje se bo izteklo 30. aprila letos.

Zaslišanje je trajalo dve uri in predsednik sodišča Luc Hennart je po koncu sporočil, da bodo odločitev sprejeli čez dva tedna. Poznavalci so prepričani, da bo sodišče zavrnilo prošnjo za predčasen izpust, na to pa naj ne bi računali niti njegovi odvetniki.

Dutroux je sicer sam v prošnji predlagal, da bi mu ob izpustu nadeli elektronsko zapestnico, s katero bi ga lahko ves čas nadzorovali.

V odzivu na primer je belgijska pravosodna ministrica Annemie Turtelboom poudarila, da je pravosodje neodvisno. Vseeno je priznala, da ljudje težko razumejo, da lahko na dosmrtni zapor obsojeni človek zaprosi za izpustitev, potem ko je prestal zgolj tretjino kazni.

Soproga izpuščena v samostan
Njegovo nekdanjo soprogo Michelle Martin, ki so jo prijeli skupaj z njim in je bila zaradi pomoči pri ugrabitvah in posilstvih leta 2004 obsojena na 30-letno zaporno kazen, so sicer lani predčasno izpustili na prostost, potem ko je prestala polovico kazni.

Martinova zdaj živi pri redovnicah v samostanu na jugu države, ki so jo bile pripravljene sprejeti, medtem ko se svojcem ne sme približati. Njen izpust je med Belgijci sprožil jezne proteste.