Odločitvi sodišča nasprotujejo številni prebivalci Belgije. Foto: EPA
Odločitvi sodišča nasprotujejo številni prebivalci Belgije. Foto: EPA
Michelle Martin
Na fotografiji sta žrtvi Marca Dutrouxa Julie in Melissa. Že lani so potekale demonstracije proti mogoči izpustitvi Michelle Martin, ki je bila obsojena na 30 let zapora, z možnostjo pogojne izpustitve. Foto: EPA
Marc Dutroux
Marc Dutroux leta 1996 ob aretaciji. Foto: EPA

Martinova, ki je bila za zapahi 16 let, bo izpuščena pogojno, bivati pa bo morala v samostanu redovnic iz reda klaris, kamor bi lahko prispela že drevi.

Belgijsko kasacijsko sodišče je odpravilo zadnjo sodno oviro za izpustitev Marinove na prostost s tem, ko je zavrglo pritožbe civilne družbe in generalnega tožilca iz Monsa Clauda Michauxa na odločitev sodišča v Monsu, ki je 31. julija odobrilo pogojni izpust 52-letne Martinove.

Martinova, nekdanja osnovnošolska učiteljica, je za zapahi prebila 16 od 30 let zapora, na katerega so jo leta 2004 obsodili zaradi sodelovanja pri Dutrouxovih zločinih. Glede na odločitev kasacijskega sodišča je Martinovo treba iz zapora izpustiti takoj.

Iz zapora v samostan
Po izpustitvi bo morala Martinova v samostan sester klaris v Malonnu na jugu Belgije, kamor bi lahko prispela že drevi. V sam red Martinova ne bo vstopila, a bo morala sodelovati pri samostanskih opravilih. Samostan bo lahko zapustila, ne bo pa smela v dve regiji, v katerih je živela z nekdanjim možem. Prav tako ne bo smela imeti stikov z mediji, nadaljevati pa bo morala v zaporu začeto terapijo. Prav tako bo morala poravnati odškodnino svojcem žrtev.

Novica o njeni izpustitvi na prostost je med svojci Dutrouxovih žrtev povzročila jezo, poleg tega pa znova obudila razpravo o tem, da storilci najhujših kaznivih dejanj ne bi smeli imeti možnosti predčasne izpustitve iz zapora.

Sprejele jo bodo iz usmiljenja
Okoli deset ostarelih sester klaris, ki živijo v Malonnu, je medtem sporočilo, da so se Martinovo, ki naj bi v zaporu postala globoko verna, odločile sprejeti na podlagi tradicije samostanskega gostoljubja in usmiljenja. Martinove, ki velja za najbolj osovraženo žensko v Belgiji, ni želel sprejeti nihče drug. Zaradi prihoda nekdanje Dutrouxove žene so v običajno mirni okolici samostana močno poostrili varnostne ukrepe.

Svojce žrtev jezi predvsem to, da bi lahko nekega dne iz zapora odkorakal tudi Marc Dutroux, ki je bil sicer obsojen na dosmrtno ječo. Danes 55-letni obsojeni naj bi glede na navedbe njegovega odvetnika sam na to računal.

Napoveduje se sprememba zakonodaje
Belgijska vlada je sicer napovedala spremembe zakonodaje, ki predčasne izpustitve iz zapora po tretjini prestane kazni ne bi omogočale storilcem posebej hudih zločinov. Napovedani ukrepi pa ne bodo veljali za nazaj.

Martinovo so leta 2004 obsodili na 30-letno zaporno kazen zaradi pomoči nekdanjemu možu pri ugrabitvah in posilstvih šestih deklic, od katerih so štiri umrle. Prijeli so jo hkrati z možem, od katerega se je ločila leta 2003. Za zapahi je bila od leta 1996, večkrat pa je zaprosila za predčasno izpustitev.