Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska unija je Belorusijo obtožila, da izkorišča prebežnike iz držav, kot sta Irak in Afganistan, za "hibridno vojno", s katero naj bi pritiskala na Unijo zaradi njenih sankcij proti Belorusiji.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je namreč maja v odgovor na sankcije napovedal, da prebežnikom ne bo več preprečeval, da potujejo v Evropsko unijo. Od takrat se je njihovo število v državah, ki mejijo z Belorusijo, povečalo.

Poljska krepi nadzor na meji z ograjo in vojaškimi enotami.

"Razmere na meji z Belorusijo so težke in nevarne," je dejal tiskovni predstavnik predsednika Blazej Spychalski. Po njegovih besedah je Poljska odgovorna ne samo za svoje meje, ampak tudi za meje EU-ja.

Poljska obmejna policija je v sredo sporočila, da je bilo avgusta okoli 3500 poskusov nezakonitega prečkanja meje, pri čemer so jih 2500 preprečili.

Razglasitev izrednih razmer pomeni, da je prepovedano združevanje ljudi, pa tudi zadrževanje ljudi na določenih krajih ob določenih urah.

Poljske nevladne organizacije so ostro kritizirale pristop vlade. Opozarjajo, da bi morala zagotoviti več humanitarne pomoči prebežnikom, ki so obtičali na meji.

Varšava medtem vztraja, da so ti ljudje odgovornost Belorusije, ki jo je tudi obtožila, da je zavrnila konvoj pomoči, namenjen prebežnikom.