Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odločitev Ben & Jerry’sa je naletela na val kritik izraelskih politikov, vključno z ostrim svarilom premierja Naftalija Bennetta, da bo imela odločitev “resne posledice” za Ben & Jerry’s in za njihovo starševsko podjetje Unilever.

Podjetje iz Vermonta, ki sta ga leta 1978 ustanovila Ben Cohen in Jerry Greenfield, slovi po svoji politični in družbeni angažiranosti, vključno z opozarjanjem pred podnebnimi spremembami in podporo gibanju Black Lives Matter. Je tudi eno največjih imen do zdaj, ki je s konkretno potezo obsodilo izraelsko okupacijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V naselbinah, zgrajenih na zemlji, ki jo je Izrael zasedel med vojno leta 1967, živi okoli 700.000 Izraelcev. Večina mednarodne skupnosti ima omenjene naselbine za nezakonite in ena ključnih ovir za mir na Bližnjem vhodu.

Iz Bennettovega urada so sporočili, da je premier govoril z izvršnim direktorjem Unileverja Alanom Jopom glede "očitno protiizraelske poteze", pri tem pa dodali, da bo imela odločitev “resne posledice, pravne in drugačne, Izrael pa da se bo "agresivno" odzval na kakršen koli bojkot, uperjen proti svojim državljanom.

Bodo sledili še drugi?

Odločitev Ben & Jerry'sa je obsodilo tudi izraelsko zunanje ministrstvo, češ da gre za "uklon vztrajnim in agresivnim pritiskom skrajnim protiizraelskim skupinam” in da proizvajalec sladoleda sodeluje z "gospodarskim terorizmom".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ben & Jerry’s so v izjavi na svoji spletni strani zapisali, da so skrbno proučili "pomisleke, ki so jih z nami delili naši oboževalci in zaupanja vredni partnerji", ter prišli do zaključka, da prodaja njihovih izdelkov na okupiranih palestinskih ozemljih “ni v skladu z našimi vrednotami".

Britanski konglomerat Unilever je Ben & Jerry’s kupil leta 2000, pod pogojem, da odobri podjetju iz Vermonta s skoraj 45-letno tradicijo več avtonomije kot drugim hčerinskim podjetjem, da bi tako ohranili "kulturno in družbeno misijo" podjetja.

Haaretz poroča, da je poteza v Izraelu sprožila strahove, da bi pod pritiski propalestinskega gibanja BDS Ben & Jerry'su lahko sledila še druga mednarodna podjetja. BDS poziva k bojkotom in sankcijam proti izraelskim institucijam in podjetjem, kar imajo mnogi Izraelci za protijudovsko.