Kardinali večinoma prihajajo s stare celine, zato je na novo dodana šesterica, vsaj za nekaj časa, utišala kritike. Foto: EPA
Kardinali večinoma prihajajo s stare celine, zato je na novo dodana šesterica, vsaj za nekaj časa, utišala kritike. Foto: EPA

Papež Benedikt XVI. je imenovanje novih kardinalov oznanil danes, to pa bi lahko vplivalo na volitve naslednjega papeža.

Papež je sporočil, da bo imenoval kardinale iz ZDA, Libanona, Indije, Nigerije, Kolumbije in s Filipinov. Kolegij kardinalov je elitno vatikansko telo, ki svetuje papežu in po njegovi smrtim izvoli njegovega naslednika. Člani kolegija so pretežno iz Evrope, zato je nabor novih kardinalov presenetljiv.

Papeževo oznanilo sledi smrti več kardinalov, ki so se zvrstile v zadnjih nekaj mesecih. Z novimi člani kolegija se bo število kardinalov, ki lahko sodelujejo pri izvolitvi papeža, znova povzpelo na 120. Kardinali, ki lahko volijo papeža, morajo biti mlajši od 80 let.

Kar četrtina Italijanov
Že februarja letos je papež umestil 22 novih kardinalov, številne kritike pa so letele na to, da jih veliko prihaja iz Evrope in da so druge celine slabo zastopane. Kar sedem od 22. februarja imenovanih kardinalov prihaja iz Italije. Tako se je število italijanskih kardinalov povišalo na 30, kar predstavlja četrtino kolegija.

Izmed šestih na novo imenovanih kardinalov pa je samo eden iz Latinske Amerike, kjer sicer prebiva skoraj polovica vseh katoličanov na svetu. Pestrejša izbira novih kardinalov bi sicer morebiti lahko vplivala na izvolitev naslednika Benedikta XVI., saj povečuje verjetnost, da prihodnji papež ne bo iz Evrope.