Benedikt XVI. je februarja odstopil s položaja. Foto: EPA
Benedikt XVI. je februarja odstopil s položaja. Foto: EPA

"Kar govorite o duhovnikih, ki so moralno zlorabljali mladoletnike, lahko z grozo le potrdim. A teh stvari nisem nikoli poskušal prikrivati," je Benedikt XVI. zapisal v pismi Piergiorgiu Odifreddiju, italijanskemu matematiku, neomajnemu ateistu in kolumnistu časopisa La Repubblica.

Povzetek pisma nekdanjega poglavarja Rimskokatoliške cerkve je bil objavljen prav v časopisu La Repubblica. Pismo je odgovor na knjigo, ki jo je Odifreddi objavil leta 2011 in jo poslal Benediktu, potem ko je ta odstopil. V knjigi je avtor sicer pisal o težavah Cerkve.

Objava pisma v časopisu je nenavadna poteza, saj je Benedikt XVI. ob napovedi svojega odstopa obljubil, da bo "ostal skrit" pred očmi javnosti.

Benediktovo papeževanje med letoma 2005 in 2013 so zaznamovali številni škandali, poleg razkritij o množičnih zlorabah otrok je odmeval tudi škandal VatiLeaks, v okviru katerega so v javnost prišle tajne informacije o notranjih bojih znotraj Cerkve.

V 11-stranskem pismu je Benedikt XVI. Odifreddiju sporočil, da so razkritja o zlorabah otrok duhovnikov povzročila veliko "trpljenja" v Katoliški cerkvi in da so jo prisilila "k vsem mogočim ukrepom, da se tovrstni primeri ne ponovijo".

Benedikt XVI. je poleg tega še zapisal, da čeprav to ni opravičilo za dejanja duhovnikov, sociološke raziskave nakazujejo na to, da zlorabe otrok niso nič pogostejše pri duhovnikih kot v "primerljivih poklicih" in da zaradi tega teh zlorab ne bi smeli predstavljati kot "izrecno katoliški zločin".

A Benediktove trditve, da ni prikrival zločinov duhovnikov, so že naletele na kritike, saj jim oporeka organizacija žrtev duhovniških zlorab SNAP. "V duhovniški karieri, ki je trajala več kot šest desetletij, nismo našli nobenega primera, pri katerem bi Benedikt razkrinkal duhovnika, ki je zlorabljal otroke," so sporočili iz SNAP-a.