Protest so organizirale desničarske stranke. Foto: EPA
Protest so organizirale desničarske stranke. Foto: EPA

Shod je potekal v organizaciji več desničarskih in skrajno desničarskih strank – Dveri, Zavetnikov, Nove Demokratske stranke (DSS) in Gibanja obnove Kraljevine Srbije (POKS) – pod sloganom "Srbija pomni, brani in ne da".

Protest v središču Beograda je minil mirno, govorniki pa so med dogodkom oblasti večkrat obtožili, da so udeležencem namerno oteževali pot do Beograda, poroča srbski portal televizije N1.

Zbrani so imeli tri zahteve, in sicer da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zavrne predlagani sporazum, da odstopi s položaja predsednika in da se razpišejo predčasne volitve.

Vučić je pod pritiskom doma in v tujini. Foto: EPA
Vučić je pod pritiskom doma in v tujini. Foto: EPA

Vučić se bo v soboto na Ohridu znova pogovarjal s predstavniki EU-ja in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, poroča srbski spletni portal Nova.

Predstavniki EU-ja in ZDA so pred srečanjem s pozivi k dogovoru povečevali pritisk na obe strani, a podpisa na Ohridu ne pričakujejo.

Pogovore bosta vodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in posebni odposlanec EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Sporazum med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije.

Določa tudi, da bodo državi vodila načela v ustanovni listini Združenih narodov. Pri tem izpostavlja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Izpostavlja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Vučić se zaradi podpore sporazuma spopada s pritiski in protesti doma, ker naj bi sporazum pomenil dejansko priznanje Kosova. To odločno zanika in vztraja pri vzpostavitvi že prej dogovorjene skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ji Priština nasprotuje.