Kot kaže, Nemčija odnosov z ZDA zaradi vohunjenja ne bo pretirano zaostrila. Na fotografiji je poslopje nemškega zunanjega ministrstva. Foto: EPA
Kot kaže, Nemčija odnosov z ZDA zaradi vohunjenja ne bo pretirano zaostrila. Na fotografiji je poslopje nemškega zunanjega ministrstva. Foto: EPA
Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pojasnjuje, da odnosi Nemčije z ZDA nimajo alternative. Foto: EPA

Odnosi med Nemčijo in ZDA so zaradi vohunskih afer na eni najnižjih točk. Nemčija je v četrtek izgnala vodjo obveščevalne službe na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu. Odločitev so sprejeli zaradi zadnjih dveh primerov vohunjenja v korist ZDA, pa tudi zaradi že leto dni trajajoče afere okoli prisluhov ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je prisluškovala tudi kanclerki Angeli Merkel.

"Od Washingtona potrebujemo zavezujoča zagotovila, da je takih praks enkrat za vselej konec," je za časopis Passauer Neuen Presse dejal nemški pravosodni minister Heiko Maas.

Nemci zmanjšujejo obseg sodelovanja z ZDA?
Nemški dnevnik Bild pa je poročal, da naj bi pristojne nemške oblasti ukazale obveščevalni službi, da do nadaljnjega zmanjša sodelovanje z Američani na minimum. Po pisanju Bilda, se to sicer ne nanaša na področja v jasnem interesu Nemčije, kot so varnost nemških vojakov v Afganistanu ali teroristične grožnje. Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je to že zanikal.

"Odnos z ZDA nima alternative"
Medtem je nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier napovedal, da bo na nedeljskem srečanju z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem na Dunaju, kjer se bosta udeležila jedrskih pogajanj z Iranom, ZDA ponudil "resetiranje" odnosov.

"Incidenti v preteklih tednih so nas razburili in pripeljali do včerajšnje odločitve, a po mojem mnenju alternative našemu odnosu z ZDA ni. Želimo obnoviti naše partnerstvo na temelju iskrenosti, pripravljeni smo na to," je Steinmeier povzel to, kar namerava v soboto sporočiti Kerryju.

Investicije žrtev vohunjenja?
Nemška zbornica za trgovino in industrijo pa je opozorila, da bi se zaradi vohunskih škandalov lahko zmanjšalo število nemških investicij v ZDA. Za časopis Neue Osnarücker Zeitung je glavni ekonomist za trgovanje s tujino v zbornici Volker Treier pojasnil, da bi se lahko zaradi škandala zmanjšalo zaupanje v poslovnih odnosih med Nemčijo in ZDA.