Berlusconi je še vedno optimističen, da lahko njegova vlada mandat izpelje do konca. Foto: EPA
Berlusconi je še vedno optimističen, da lahko njegova vlada mandat izpelje do konca. Foto: EPA
Girogio Napolitano
V času vladne krize in številnih škandalov, s katerimi se spopada Berlusconi, je predsednik Napolitano kljub svoji simbolični vlogi postal eden izmed ključnih temeljev stabilnosti v italijanski politiki. Foto: EPA
Bologna
V Bologni so se spopadli protestniki in policisti. Foto: Reuters

Vlada italijanskega premierja je v torek doživela boleč poraz v parlamentu, kjer ji je za potrditev tehničnega, a pomembnega poročila o proračunu za lansko leto zmanjkal en glas, in poročilo je ostalo brez podpore. Berlusconi je zaradi tega že napovedal, da bo v petek potekalo glasovanje o zaupnici, dan prej pa bo nagovoril poslance poslanske zbornice.

Za poraz Berlusconija v parlamentu so v največji meri zaslužni uporniki iz njegove stranke, ki so se zbrali okoli ministra za industrijo Claduia Scajole, med njimi pa so tudi pripadniki poslanske skupine Odgovornih. Premier je sicer zatrdil, da gre pri nepotrditvi poročila le za nesrečno naključje, saj se glasovanja ni udeležilo nekaj poslancev.

Jasen signal in ne naključje
Poznavalci menijo, da ne gre za naključje pri odsotnosti nekaterih poslancev, med katerimi je tudi gospodarski minister Giulio Tremonti, s katerim je Berlusconi nenehno na bojni nogi, ampak je to jasno sporočilo o globokih razhajanjih znotraj koalicije. Vseeno ne napovedujejo takojšnjega padca vlade, bo pa močno načeta njena sposobnost učinkovitega odločanja, še posebej med hudo gospodarsko krizo.

Berlusconi je sicer podoben upor v lastnih vrstah v tem mandatu že preživel enkrat, ko se je lani razšel s svojim dolgoletnim zaveznikom Gianfrancom Finijem, ki je na svojo stran pridobil tudi del poslancev in senatorjev. Ko je takrat že skoraj kazalo, da bo vlada padla, je 75-letni premier zmagal le z nekaj glasovi večine.

Napolitano zahteva odgovor
Nenavadno ostro se je na napetosti znotraj desnosredinske vladne koalicije in samih vladnih strank odzval predsednik države Napolitano, ki se je vprašal, ali ima vlada sploh še potrebno enotnost za sprejemanje nujnih ukrepov, in ob tem od Berlusconija jasno zahteval, naj narodu ponudi zaupanja vreden odgovor.

Po torkovem porazu se je oglasila tudi opozicija, ki je Berlusconija pozval k odstopu, saj je po njenem mnenju očitno, da nima več zadostne večine v parlamentu. Vodja Italije vrednot Antonio Di Pietro je opomnil, da bi zavrnitev proračunskega dokumenta v prvi republiki pomenila, da mora premier takoj vrniti mandatarstvo predsedniku republike.

Spopad protestnikov in policije
Pred za soboto napovedanimi protesti zoper svetovni finančni sistem, ki so ga italijanski protestniki naslovili s sloganom "Da, kampiramo", je že v sredo pred poslopjem italijanske centralne banke v Bologni prišlo do protestov, pri tem pa tudi do spopadov med protestniki in policijo.

Okoli sto protestnikov, večinoma mladih, je skušalo vstopiti v poslopje centralne banke, kar pa so jim policisti, oboroženi s čeladami, plastičnimi ščiti in gumijevkami, preprečili. Neko 23-letno protestnico so zaradi polomljenih zob in prebite ustnice odpeljali v bolnišnico.