Berlusconi in Bush sta v tesnih prijateljskih odnosih, čeprav se ameriški predsednik rad ponorčuje iz Berlusconijeve polomljene angleščine. Foto: EPA
Berlusconi in Bush sta v tesnih prijateljskih odnosih, čeprav se ameriški predsednik rad ponorčuje iz Berlusconijeve polomljene angleščine. Foto: EPA
Berlusconi in Merklova
Merklovo je Berlusconijev 'ku-ku' rahlo vrgel iz tira, preden se je spet zbrala. Foto: EPA


"Vsi bi bili radi tako zagoreli kot Naomi Campbell in Barack Obama," je na novinarski konferenci v L'Aquili dejal italijanski premier, ki mu polt Obame, prvega temnopoltega ameriškega predsednika, očitno ne gre iz glave.

Berlusconi je namreč Obamo užalil že takoj po njegovi izvolitvi 4. novembra, ko ga je opisal kot "mladega, lepega in zagorelega", s tem pa je sprožil ogorčenje tako v domači kot tuji javnosti. Potem sta imela novoizvoljeni prvi mož ZDA in Berlusconi sicer že "dolg prijateljski pogovor" po telefonu.

Kompliment ali neposrečena izjava?
Toda tovrstne opombe, kot kaže, prihajajo predvsem iz zavisti do polti prvega temnopoltega ameriškega predsednika, poročajo italijanski mediji, ki so čedalje bolj zgroženi nad svojim premierjem. "Zakaj ima Amerika lahko Obamo, mi pa Berlusconija?" je pisalo na transparentu enega od italijanskih protestnikov takoj po prvotni Berlusconijevi oznaki.

Italijanski premier, znan po svojih neprimernih izjavah (da Mussolini ni nikogar ubil, ampak je le pošiljal ljudi na počitnice, šalil se je tudi na račun bolnikov z aidsom in govoril, kako so na Kitajskem kuhali otroke, da so z njimi gnojili njive), se je takrat branil, da je Obami pravzaprav izrekel kompliment.

Merklovo ustrašil s "ku-ku-jem"
Prejšnji teden pa 71-letni Berlusconi tudi na nemško-italijanskem vrhu v Trstu ni mogel brez norčij. Nemško kanclerko Angelo Merkel je namreč pričakal skrit za kipom na trgu in nato skočil proti njej ter vzkliknil: "Ku-ku!"
S tem je spremstvu Merklove povzročil kar nekaj sivih las, saj so ga varnostniki hoteli že ukrotiti in tudi kanclerka je potrebovala kar nekaj trenutkov, da se je zavedla, kdo je skočil prednjo. Nato je hladnokrvna Merkova najprej pomirila svoje varnostnike in smeje stopila k Berlusconiju, rekoč: "Silvio!"

Še pred tem pa je Berlusconi na srečanju z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem, s katerim sta bila vedno v toplih odnosih, prevrnil govorniški oder in se obrnil k ameriškemu predsedniku: "To je zaradi preveč ljubezni!"

K. S.