Prodaja Mediaseta, piše časnik Il Fatto Quotidiano, sovpada z aktualno politično dejavnostjo prvaka stranke Naprej Italija, ki je temeljito premešal karte v dneh, ko Italija išče naslednika predsednika Giorgia Napoletana. Foto: Reuters
Prodaja Mediaseta, piše časnik Il Fatto Quotidiano, sovpada z aktualno politično dejavnostjo prvaka stranke Naprej Italija, ki je temeljito premešal karte v dneh, ko Italija išče naslednika predsednika Giorgia Napoletana. Foto: Reuters

Novico je prvi objavil časnik Il Fatto Quotidiano. Sklicuje se na neuradne informacije, ki so jih potrdili najzaupnejši "vitezovi prijatelji", ki naj bi mu pomagali izpeljati posel. Informacija se je nato razširila kot požar. Ali zdaj ali nikoli, novico povzemajo italijanski mediji, saj je vrednost Mediaseta v teh dneh poletela v nebo. Ocenjena je na okoli 4,5 milijarde evrov, v zadnjih dveh letih pa je imel medijski imperij Berlusconija tri milijarde evrov zaslužka.

Murdochov NE, v igri "morski pes" Bollore
Čeprav se je v preteklosti že spogledoval z Berlusconijevim imperijem, avstralski magnat Rupert Murdoch tokrat naj ne bi bil zainteresiran za nakup Mediaseta. Kot poročajo mediji, je med morebitnimi sogovorniki še en "requin" (kar v francoščini pomeni morski pes), in sicer francoski poslovnež Vincent Bollore, lastnik francoskega Canal Plusa. Poslovna skupina Bollore združuje številne družbe s področij financ, medijev, telekomunikacije, zavarovalništva, pomorskega prometa, oskrbovanja ladij ... Mediji navajajo, da je v zadnjih dveh letih potrojila svoj kapital, tolikšen poslovni potencial morebitnega kupca zato povezujejo z Berlusconijevo željo, da svojim otrokom zaradi Mediaseta ne zapusti težav.

Košček za koščkom. Berlusconi meša politične karte.
Berlusconi svoj imperij že nekaj let prodaja po koščkih. Nazadnje lani poleti, ko je prodal polovico zavarovalniške hiše Mediolanum, zgradbo, v kateri sta imela sedež časnik Il Giornale, rimski kino Embassy ... S kupninami poplačuje nasedle projekte in kupuje nove nepremičnine.

Prodaja Mediaseta, piše časnik Il Fatto Quotidiano, sovpada z aktualno politično dejavnostjo prvaka stranke Naprej Italija, ki je temeljito premešal karte v dneh, ko Italija išče naslednika predsednika Giorgia Napoletana. Pri tem omenjajo skrivnostni in menda že nasedli pakt, ki ga je z Berlusconijem podpisal premier Renzi in ki naj bi poleg reform političnega sistema vseboval tudi načrte za državno pomoč Berlusconijevemu zasebnemu imperiju. Berlusconi je bil sicer v času, ko je vodil vlado, zaradi lastništva medijev predmet ostrih kritik, češ da gre za konflikt interesov. Da svoje medije s pridom in polno izkorišča za svoje politične namene, je več kot očitno.

Kupnina tudi v nogometni klub Milan?
Nameravana prodaja Mediaseta seveda ni ostala neopažena med oboževalci nogometnega kluba Milan. Po poročanju italijanskih medijev se namreč Berlusconijevemu najljubšemu "bitju" obeta krepka finančna injekcija. Z namero naj bi Berlusconi že seznanil svoji dve hčerki, pomembni menedžerki v očetovem imperiju. Novica prihaja v trenutku, ko je klub rdeče-črnih na dnu, izločen iz italijanskega in zunaj evropskega prvenstva, na lestvici pa šele enajsti.