Italijanski premier ne skriva, da uživa v družbi mladih lepotic. Foto: EPA
Italijanski premier ne skriva, da uživa v družbi mladih lepotic. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Večina Italijanov je zadovoljnih z Berlusconijevo vlogo v reševalni akciji po potresu v L'Aquilli. Foto: EPA

Fotografije so bile posnete na novoletni zabavi v vili italijanskega premierja na Sardiniji. Berlusconijev odvetnik je vložil prijavo proti fotografu, ki je na zasebnih zabavah na domu italijanskega mogotca posnel okoli 700 fotografij. Na njih naj bi bila po poročanju časnika Il Corriere dekleta v bikiniju ali zgoraj brez, ki poležavajo na vrtu ali se prhajo. Tožilstvo je ukazalo zaplembo okoli 100 fotografij, ki - tako trdi Berlusconi - kršijo njegovo zasebnost. Fotografu Antonellu Zappaduju zaradi poskusa prodaje fotografij grozi pregon.

Berlusconi, ki je preživelim po katastrofalnem potresu v L'Aquili svetoval, naj na začasno bivanje v šotorih gledajo kot na "taborjenje", želi preživele poslati na križarjenje z ladjo. "Organizirali bomo počitnice na Jadranskem morju, razmišljamo pa tudi o možnosti križarjenj po Sredozemlju, na katera bi poslali cele družine in mladostnike," je ob obisku L'Aquile dejal Berlusconi.

Škandal s fotografijami je prišel na dan kmalu po tem, ko je žena 72-letnega Berlusconija Veronico Lario vložila zahtevo za ločitev. Larijevi, ki je bila navajena na koketiranje svojega vplivnega moža s privlačnimi mladenkami, je prekipelo zaradi odnosa medijskega mogotca z 18-letno Letizio Noemi. Berlusconi zanika razmerje z mladim dekletom. Zagotovil je, da bi, če bi se govorice izkazale za resnične, odstopil. Na fotografijah z novoletne zabave naj bi bila tudi Letizia, ki je bila takrat še mladoletna.

Katoliška cerkev: Lepota ni odločujoč dejavnik pri izbiri kandidata
Letizia pa ni edina mladenka, ki je italijanskega premierja spravila v težave. Ker je na listo za evropske volitve hotel uvrstil mlade ženske brez kakršnih koli političnih izkušenj, češ da je "lepota pomembna v politiki", je zaradi ogorčenja žene in javnosti to zamisel opustil. Kljub temu se prah še ni polegel. V tednih pred volitvami v Evropski parlament se zaradi naklonjenosti lepoticam ni mogel izogniti kritiki Katoliške cerkve. "Lepota ne more biti glavno merilo pri izbiri političnega kandidata," mu je sporočil Diego Coletti, škof mesta Como in vodja Episkopalne komisije za katoliško vzgojo pri italijanski biskopalni konferenci. "Lepota ima svoj pomen, a ne more biti odločujoči dejavnik pri izbiri nekega kandidata. Če je, potem je to kulturna težava," je še dejal.

Bi vzgojo otroka zaupali Berlusconiju?
Vodja italijanske opozicije Dario Franceschini pa je, sklicujoč se na vse škandale, ki jih je zakuhal premier, volivce vprašal, ali bi "želeli, da človek, kot je Berlusconi, vzgaja njihove otroke?" Ostro se je odzvalo pet Berlusconijevih otrok, ki so branili očeta. "Zelo bi bila vesela, če bi imeli Franceschinijevi otroci takega očeta, kot ga imam jaz," je izjavila Marina Berlusconi, premierova najstarejša hči in ena izmed vodij njegovega medijskega imperija.

T. V.