Berlusconijev Fininvest zaposluje skoraj 20.000 ljudi. Foto: EPA
Berlusconijev Fininvest zaposluje skoraj 20.000 ljudi. Foto: EPA
Mediaset
Pod Mediaset sodijo trije italijanski TV-programi: Canale 5, Italia 1 in Rete 4. Foto: EPA

Sodišče v Milanu je odločalo o primeru, ki se vleče iz 90. let, ko si je Berlusconijev Fininvest prizadeval za prevzem založniškega podjetja Mondadori. "Premier Berlusconi je kot predsednik podjetja sokriv, kar je logična posledica načela civilne odgovornosti," so sporočili njegovi predstavniki.

Sodišče je Fininvestu naložilo 750 milijonov evrov kazni, ki jih mora kot povračilo škode plačati holdingu CIR, ki mu predseduje Berlusconijev veliki tekmec Carlo de Benedetti. Prav Benedettijev časopis La Republicca je Italijane v zadnjem času pogosto zalagal z novicami iz premierjevega zasebnega življenja. Fininvest se bo na odločitev pritožil.

Leta 2007 je bil Berlusconi oproščen krivde v kazenskem postopku proti njemu zaradi korupcije Fininvesta, saj je postopek zastaral. Njegov nekdanji odvetnik Cesare Previti pa je bil takrat obsojen zaradi podkupovanja sodnika, da bi v boju s podjetjem CIR presodil v korist Fininvesta.

Berlusconijevi predstavniki so najnovejšo sodbo že označili za "sočasen napad" na premierja in namignili, da bi, če se bodo podobni dogodki nadaljevali, najbogatejši Italijan lahko razpisal tudi predčasne volitve.

Fininvest je holding v lasti Silvia Berlusconija, ki mu predseduje njegova najstarejša hči Marina. Združuje več velikih podjetij, med drugimi Mediolanum (zavarovalnica in banka), Meduso (največja italijanska filmska produkcijska hiša), Mondadori (založniško podjetje), AC Milan (nogometno moštvo) in Mediaset (največja zasebna televizijska hiša v Italiji).

Kaj bo z imunuteto?
Nad glavo 73-letnega medijskega mogotca, ki je že tretji mandat na premierskem stolčku, se zaradi domnevnih spolnih škandalov zgrinja vse več temnih oblakov, v soboto pa je v Rimu več tisoč Italijanov protestiralo proti njegovemu vmeševanju v medije.

Ta teden Berlusconija čaka še ena sodna odločitev, saj bo ustavno sodišče presojalo o zakonu, sprejetem lani, ki premierju daje imuniteto pred kazenskim pregonom.