Italijani so takole proslavili rezultate referendumov, ki so pokopali Berlusconija. Foto: EPA
Italijani so takole proslavili rezultate referendumov, ki so pokopali Berlusconija. Foto: EPA

Berlusconi uživa le še 29-odstotno podporo. Kot je razvidno iz raziskave javnomnenjskega inštituta Ipr Marketing, je levosredinsko zavezništvo prehitelo Berlusconijevo desno koalicijo.
V primeru volitev bi za opozicijsko koalicijo, ki jo sestavljajo Demokratska stranka, stranka Italija vrednot in ekološka stranka SEL, glasovalo 42,5 odstotka volivcev. Berlusconijevo desno zavezništvo, ki ga sestavljata Ljudstvo svobode in Severna liga, bi dobilo 39 odstotkov glasov.
Desno usmerjena stranka Prihodnost in svoboda predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija, nekdanjega Berlusconijevega zaveznika, bi prejela 13 odstotkov glasov.

Raziskava je bila izvedena na vzorcu tisoč oseb na dan pred referendumi 12. in 13. junija, na katerih so italijanski volivci večinsko zavrnili vladne zakone o jedrski energiji, privatizaciji vode in delni imuniteti premierja.

Berlusconi je na začetku mandata leta 2008 užival več kot 60-odstotno podporo. Najbolj priljubljen minister v vladi je pravosodni minister Angelino Alfano, ki mu je Berlusconi zaupal, naj znova na noge postavi njegovo Ljudstvo svobode. Alfano je bil pred dvema tednoma imenovan za novega sekretarja stranke, ki je na regionalnih volitvah konec maja doživela hud poraz.