V teh dneh se je od vseh referendumskih predlogov morda največ govorilo o oživitvi programa jedrske energije. Foto: EPA
V teh dneh se je od vseh referendumskih predlogov morda največ govorilo o oživitvi programa jedrske energije. Foto: EPA

Berlusconi je že priznal poraz in dejal, da je volja Italijanov "jasna" in da jo mora vlada upoštevati.

Delni izidi glasovanja kažejo, da je več kot 90 odstotkov volivcev glasovalo proti načrtom vlade o ponovni oživitvi programa jedrske energije. Italijani so prav tako zavrnili načrte o privatizaciji sistema oskrbe z vodo ter sporni zakon o imuniteti premierja in ministrov pred sodnimi postopki.

Čeprav je vlada svoje privržence pozvala, naj se ne udeležijo referendumov, se je glasovanja v nedeljo in danes udeležilo 57 odstotkov volilnih upravičencev. Da je referendum veljaven, se ga mora sicer udeležiti več kot 50 odstotkov od okoli 47 milijonov volilnih upravičencev.

Pozivi k odstopu
Končne izide glasovanja pričakujejo nocoj. Italijanska opozicija je Berlusconijevo vlado že pozvala k odstopu. "Na tej točki bi morali odstopiti," je dejal vodja glavne opozicijske Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Izid je najresnejše znamenje Berlusconijeve odrezanosti od državljanov," je še dejal Bersani. Vidi ga tudi kot "ločitev med vlado in državo".

Množična udeležba na referendumih in uspešen izid pomenita nov hud politični udarec za italijanskega premierja po neuspehu njegove desnosredinske koalicije na lokalnih volitvah konec maja.