Biden in Abdulah v ozadju. Foto: Reuters
Biden in Abdulah v ozadju. Foto: Reuters

"ZDA si prizadevajo za dogovor o talcih med Izraelom in Hamasom, ki bi vodil do vmesnega obdobja miru v Gazi vsaj za šest tednov," je dejal Biden. Dodal je, da bi se sprti strani lahko v tem času dogovorili tudi za dolgotrajnejše premirje.

Abdulah se je po drugi strani zavzel za takojšnje premirje in za zadostno humanitarno pomoč prebivalcem Gaze. "Ne moremo si privoščiti izraelskega napada na Rafo, ki bo zagotovo povzročil novo humanitarno katastrofo," je dejal Abdulah.

Na prvem srečanju iz oči v oči po 7. oktobru lani, ko je Hamas izvedel napad na jugu Izraela, sta se Biden in Abdulah izrekla proti načrtovanemu izraelskemu napadu na mesto Rafa na jugu Gaze ob meji z Egiptom, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem zateklo več kot milijon Palestincev.

Biden je dejal, da ofenzive na Rafo ne sme biti brez verodostojnega načrta za zaščito milijona in pol tamkajšnjih civilistov. Ob tem je izrazil odločno nasprotovanje prisilni selitvi oziroma etničnemu čiščenju Palestincev iz Gaze.

Na novinarsko vprašanje, ali izraelski premier Benjamin Netanjahu posluša njegovo mnenje o Rafi, je Biden še pred srečanjem z Abdulahom v šali dejal, da njegovo mnenje vsi poslušajo.

Ameriški mediji poročajo, da je Biden jezen na Netanjahuja, o katerem naj bi se za zaprtimi vrati izražal zelo kritično.

Biden: Naša vojaška operacija v Rafi

Ameriški predsednik se je na tiskovni konferenci zagovoril in načrtovani izraelski napad na Rafo imenoval "naša vojaška operacija", a se je takoj popravil.

"Naša vojaška operacija v Rafi – njihova – večja vojaška operacija v Rafi se ne bi smela izvesti bred verodostojnega načrta za zagotovitev varnosti in podpore za več kot milijon ljudi, ki so se tja zatekli," je dejal Biden.

ZDA vsako leto Izraelu zagotovijo za več milijard dolarjev vojaške pomoči, Izrael pa podpira tudi na diplomatskem področju, a Washington poudarja, da ni neposredno vpleten v vojno v Gazi, poroča Al Džazira.

Prizor v Rafi po izraelskem napadu. Foto: EPA
Prizor v Rafi po izraelskem napadu. Foto: EPA

Voditelja govorila o dveh državah

Predsednik in kralj sta se strinjala tudi, da je dolgoročen mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Abdulah je pri tem vztrajal, da bo imela palestinska država glavno mesto v Vzhodnem Jeruzalemu, ki je od leta 1967 pod izraelsko okupacijo, tako kot Zahodni breg in Gaza (ter sirska Golanska planota).

Jordanski kralj je navedel, da je v Gazi že več kot 100.000 ubitih, ranjenih ali pogrešanih Palestincev, večinoma žensk in otrok. Dodal je, da je bilo na Zahodnem bregu od 7. oktobra pobitih 400 Palestincev.

Trpljenje Palestincev je priznal tudi glavni podpornik Izraela Biden, ki je med drugim poudaril, da več tisoč otrok nima dostopa do hrane, vode in drugih osnovnih potrebščin. Ob tem je poudaril, da zanj ostaja prioriteta osvoboditev preostalih talcev v rokah Hamasa in poraz tega palestinskega gibanja.

Palestinsko samoupravno oblast, ki ima omejene pristojnosti na manjšem delu okupiranega Zahodnega brega, je pozval k nujnim reformam in dejal, da palestinska država ne bo smela dajati zavetja skupinam, kot sta Hamas in islamski džihad, ki ju ZDA označujejo za teroristične.

Abdulah bo iz Washingtona odpotoval v Kanado, nato pa še v Francijo in Nemčijo.