81-letni predsednik ZDA Biden bo imel v četrtek novinarsko konferenco. Foto: Reuters
81-letni predsednik ZDA Biden bo imel v četrtek novinarsko konferenco. Foto: Reuters

"To, kar si Putin najbolj želi, je nič manj kot popolna podreditev Ukrajine ... in izbris Ukrajine z zemljevida," je v dobrodošlici članicam Nata na vrhu o ruskem predsedniku dejal Biden. "Ukrajina lahko ustavi in bo ustavila Putina," je zatrdil.

To je bil prvi vidnejši javni govor Bidna po poraznem televizijskem soočenju z republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom konec junija, po katerem se predsednik otepa pozivov, tudi iz vrst lastne, demokratske stranke, naj opusti predsedniško kampanjo.

Govor je bral s prikazovalnika besedila, imel je močan in odločen glas, večinoma se je izognil spodrsljajem in znakom zmedenosti, ki so zaznamovali njegov nastop na soočenju.

"Današnji Nato je močnejši, kot je bil kadarkoli v svoji zgodovini," je dejal Biden, ki je pozdravil povečanje vojaške porabe članic Nata.

"V letu 2020, ko sem bil izvoljen za predsednika ZDA, je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka bruto domačega proizvoda. Letos jih bo najmanj 23," je dejal Biden in dejal, da je Nato močnejši kot takrat, ko je mandat generalnega sekretarja Nata nastopil Jens Stoltenberg. Ta je položaj prevzel leta 2014, oktobra pa ga bo nasledil nekdanji nizozemski premier Mark Rutte.

Nato je Biden označil za nepogrešljivo zavezništvo za zoperstavljanje avtokratom in teroristom ter spomnil, da je še pred izbruhom vojne v Ukrajini okrepil južno krilo zavezništva. Američani se po njegovih besedah zavedajo pomena zveze Nato, ki da je sposobna zagotoviti vizijo mirne in napredne transatlantske skupnosti.

Biden je generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga odlikoval z najvišjim ameriškim civilnim priznanjem, predsedniško medaljo svobode. Foto: Reuters
Biden je generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga odlikoval z najvišjim ameriškim civilnim priznanjem, predsedniško medaljo svobode. Foto: Reuters

Ena od osrednjih točk Bidnove zunanje politike je bila po Trumpovem mandatu obnoviti tradicionalna zavezništva po svetu. Morebitna izvolitev Trumpa na novembrskih ameriških predsedniških volitvah bi lahko imela precejšen vpliv tudi na prihodnost Nata.

Trump je namreč dejal, da v svojem drugem mandatu ne bi branil članic Nata, če bi bile napadene, a ne bi izpolnjevale smernic o vojaški porabi v vrednosti dveh odstotkov bruto družbenega proizvoda. Pod vprašaj je postavil tudi obseg pomoči Ukrajini v njenem boju proti Rusiji.

Ravno nove zaveze o vojaški in humanitarni pomoči Ukrajini so osrednji del vrha Nata ob 75. obletnici tega vojaškega zavezništva. Zunanji minister ZDA Antony Blinken je dejal, da bo vrh "dodatno okrepil" približevanje Ukrajine Natu.

Novi sistemi zračne obrambe za Ukrajino

Več članic Nata je v torek naznanilo pošiljko novih sistemov zračne obrambe Ukrajini. ZDA, Nemčija, Nizozemska, Romunija in Italija bodo Kijevu poslale štiri sisteme patriot in sistem SAMP/T, so potrdili ob robu vrha zavezništva v Washingtonu.

"Danes naznanjam zgodovinsko donacijo opreme zračne obrambe Ukrajini," je dejal Biden. Glede na obljube držav članic, dane v zadnjih tednih, je sicer nov le en sistem patriot – tisti, ki so ga napovedale ZDA.

Sistem patriot ameriške izdelave velja za še posebej učinkovitega pri prestrezanju balističnih raket. Pri sistemu SAMP/T pa gre za protiraketni sistem francosko-italijanske izdelave, ki ga je Italija obljubila že pred nekaj časa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se prav tako udeležuje vrha, redno poziva zahodne zaveznice, naj Ukrajini namenijo več sistemov zračne obrambe, da bi se lahko država učinkovito zaščitila pred ruskimi napadi z letalniki in raketami. Po njegovih besedah Ukrajina sicer potrebuje najmanj sedem sistemov patriot.

"Hvaležen sem našim partnerjem za sprejetje močne izjave v podporo ukrajinski zračni obrambi za zaščito njenih ljudi, mest in ključne infrastrukture," je zapisal na omrežju X. Pozneje je opozoril, da to še ne bo dovolj.

Nato krepi svoje obrambne zmogljivosti