Govor bi Biden sprva moral imeti v soboto, a so ga zaradi napovedanega slabega vremena prestavili na petek. Foto: Reuters
Govor bi Biden sprva moral imeti v soboto, a so ga zaradi napovedanega slabega vremena prestavili na petek. Foto: Reuters

"Trumpova ekipa je obsedena s preteklostjo, ne zanima je prihodnost. Pripravljen je žrtvovati našo demokracijo, da bi spet dobil oblast," je dejal Biden in dodal, da ni dvoma o tem, kdo je Trump in kaj namerava.

Ob tem je Trumpu očital, da je pozval k vdoru v Kapitol 6. januarja 2021, potem pa zavrnil pozive, naj ustavi svoje privržence. "Množici je dejal, naj se bori kot hudič. Začel se je pravi pekel," je dejal Biden. "Potem pa je kot običajno umazano delo prepustil drugim. Umaknil se je v Belo hišo."

Biden je imel ob tretji obletnici vdora v Kapitol svoj prvi letošnji pomemben predvolilni govor, v katerem je ostro napadel Trumpa. Sam se sicer spopada s številnimi vprašanji glede svoje gospodarske politike in starosti. Sam je star 81 let, Trump pa 77 let.

Biden je obljubil, da bo branil, varoval in ohranjal demokracijo, in namignil, da glas za Trumpa pomeni glas za diktaturo. "Usoda demokracije je na tnalu volitev. Vaša svoboda je na tnalu volitev," je dejal.

Trump, ki je bil ameriški predsednik med letoma 2017 in 2021, vodi v boju za republikansko nominacijo za predsednika. Po volitvah 2020 je izpodbijal izid volitev, zaradi česar so številni njegovi podporniki 6. januarja 2021 vdrli v Kapitol. V neuspelem poskusu, da bi preprečili uradno potrditev izidov, je umrlo pet ljudi, več deset policistov pa je bilo ranjenih.

Biden: Izid volitev je bil jasen

Biden je v govoru dejal, da v času vdora "ni bilo dvoma o resnici" glede izidov volitev in da so celo nekateri republikanski člani kongresa in komentatorji Fox Newsa javno in zasebno obsodili upor Trumpovih podpornikov. "Toda zdaj, ko je minilo nekaj časa, so se vmešali politika, strah in denar. In tisti glasovi MAGA, ki poznajo resnico o Trumpu in 6. januarju, so opustili resnico in našo demokracijo," je dejal Biden.

Republikanci, ki bodo Trumpa izzvali v tekmi za nominacijo leta 2024, se večinoma izogibajo kritiziranju Trumpovih dejanj na ta dan, saj ankete javnega mnenja kažejo, da republikanski volivci manj verjetno krivijo Trumpa za njegova dejanja.

Biden je dejal, da Trumpova ponudba za ponovno izvolitev temelji na poskusu "maščevanja in povračilnih ukrepov" proti njegovim političnim sovražnikom. Američane je spomnil, da je Trump svoje nasprotnike označil za "škodljivce", kar je "enak jezik, kot so ga uporabljali v nacistični Nemčiji". "Kako si drzne? Kdo misli, da je?" je dejal Biden.

Pred govorom na tamkajšnji univerzi v Blue Bellu v Pensilvaniji si je Biden ogledal Valley Forge, kjer je imel George Washington zimski štab v času revolucionarne vojne v zelo mrzlih mesecih konec leta 1777 in na začetku leta 1778. V govoru je Biden Trumpovo prizadevanje, da bi se obdržal na oblasti, primerjal s potezo Washingtona, ki je po dveh mandatih prostovoljno odstopil kot prvi predsednik ZDA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trumpova kampanja Bidna obtožila, da je uničevalec demokracije

Pred Bidnovim govorom je Trumpova kampanja objavila oglas, v katerem je Bidna obtožila, da je "pravi uničevalec demokracije", pri čemer je navedla preiskavo posebnega tožilca Jacka Smitha o Trumpovih dejanjih 6. januarja 2021. Smith, izkušeni tožilec, znan po preganjanju mafijskih šefov, je Trumpa obtožil zarote za nezakonito izigravanje izidov volitev leta 2020.
V oglasu so zapisali, da Biden poskuša "upravičiti svoje prizadevanje za zaprtje vodilnega političnega tekmeca in odvzem pravice Američanom do izbire naslednjega predsednika s pomočjo koruptivnega političnega sodnega boja".

Pravosodni minister Merrick Garland je branil ravnanje svojega ministrstva v Trumpovih primerih. "Pravosodno ministrstvo se drži dolgoletnih norm, ki zagotavljajo neodvisnost in integriteto naših preiskav," in dodal, "da zagovarjajo pravno državo in ščitijo ameriški narod".

Pričakuje se, da bo tekma leta 2024 tesno izenačena, Bidnovi pomočniki pa menijo, da je Pensilvanija, v kateri je tudi Bidnov rojstni kraj Scranton, država, v kateri mora zmagati. Leta 2020 je tam osvojil 50,01 odstotka glasov, štiri leta prej pa je tam zmagal Trump, ki je dobil 48,58 odstotka glasov.