Barišić je preiskovalcem povedal še, kako je kupoval umetniške slike po Sanaderjevi izbiri. Foto: EPA
Barišić je preiskovalcem povedal še, kako je kupoval umetniške slike po Sanaderjevi izbiri. Foto: EPA
Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Kosorjeva je bila po Barišićevih besedah prestrašena, ko je izvedela za denar v črnem fondu. Foto: EPA
Sanader močno obremenjen

Barišić je na današnjem sojenju povedal, da se bo branil z molkom, zato je sodnica nato prebrala njegovo izjavo preiskovalcem, s katerimi se je pogovarjal konec leta 2010 in v začetku leta, ko je bil še državni sekretar na ministrstvu za finance in direktor carinske uprave. Osumljen je tudi sodelovanja v odtujitvi najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media.

Povedal je, da je kot glavni blagajnik HDZ-ja izpolnjeval ukaze vodje stranke in predsednika vlade Sanaderja, ki je zahteval zbiranje denarja in donacij za nekdaj vladajočo hrvaško stranko. "Bil sem le poštar in sem izpolnjeval zahteve Iva Sanaderja," je zaupal preiskovalcem in podrobno opisal, kako so se dogovorili, da bodo prek Fimi-medie zbirali denar za HDZ.

Sodelovanje s Fimi-medio je predlagal sam, saj je bilo podjetje, ki je prej opravljalo oglaševalske storitve za HDZ, v finančnih težavah. Med letoma 2005 in 2009 je v omenjenem podjetju osebno prevzel 32 milijonov kun (4,3 milijona evrov), ki jih je na sedežu HDZ-ja osebno izročil Sanaderju.

Spomladi leta 2009, le nekaj tednov pred nepričakovanim odstopom Sanaderja, je po lastnih navedbah premierju na dom v Zagrebu prinesel dva milijona evrov, Sanader pa naj bi mu dejal, da je ta denar potreboval za lobiranje za članstvo Hrvaške v Evropski uniji.

Kosorjeva prestrašena
Po Barišićevih besedah so denar, ki so ga dobili prek Fimi-medie, uporabljali tudi za financiranje HDZ-ja in dan po Sanaderjevem odstopu sta skupaj obvestila njegovo naslednico Jadranko Kosor in glavnega sekretarja stranke Branka Bačića o denarju, ki ga je Barišić hranil za stranko v sefu v svojem uradu na carini, pri čemer je šlo skupaj za 570.000 evrov.

Ta denar je Sanader nameraval uporabiti v volilni kampanji in Kosorjevi naj bi takrat povedal, da je za zmago na volitvah treba v kampanjo dve tretjini denarja vložiti "pod mizo", tretjino pa zakonito.

Barišić je povedal, da je bila Kosorjeva takrat prestrašena in ni ničesar komentirala, na njegove večkratne klice, kaj naj potem stori z omenjenim denarjem, pa se ni odzvala. Čez nekaj časa ga je poklical sekretar Bačić in zahteval, da denar izroči v računovodstvo HDZ-ja, kar je tudi storil.

Preiskovalcem je Barišić tudi povedal, kako je HDZ prek nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in stranke Ratka Mačka kupoval lokalne medije. V dogovoru z zagrebškim županom Milanom Bandićem so prevzeli nadzor nad lokalno zagrebško televizijo Z1, takratni predsednik sabora Vladimir Šeks pa naj bi vedel tudi za 300.000 evrov, ki so jih namenili za osiješko televizijo.

Barišićevo izjavo so na sodišču prebirali več ur in med drugim je tudi povedal, da ga je Sanader prizadel, ko je po odstopu s položaja predsednika vlade in HDZ-ja zavračal stike z njim. "Zanj nisem bil več pomemben," je dejal Barišić.

Na trditve Barišića je Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović podal ugovor, saj je ocenil, da imajo samo en namen - "neresnična obremenitev Sanaderja in potrditev obtožnice", da bi olajšal svoj položaj. Ugovarjal je tudi sam Sanader.

"Medtem ko sem poslušal, se mi je zdelo kot fikcija, kot pravljica. Na ta način nisem vodil ne stranke ne vlade," je dejal nekdanji premier.

Primer Fimi-media velja za največji primer korupcije na Hrvaškem. Sanader in Maček sta se v ponedeljek, ko se je sojenje začelo, izrekla za nedolžne.

Sanader močno obremenjen