Sanader je zagrebški zapor zapustil v petek. Foto: EPA
Sanader je zagrebški zapor zapustil v petek. Foto: EPA

Sanader je obiskal tudi predsednika sabora Luko Bebića, ki je s svojim premoženjem prispeval k zbiranju varščine za njegovo izpustitev iz pripora.

"Prišel sem vložit zahtevo za poslansko pokojnino, ker sem poslanec še dva dni. Ko sem že v saboru, sem se odločil, da bom poklical predsednika sabora Luko Bebića, da bi spila kavo, saj se nisva videla leto dni," je Sanader dejal novinarjem ter dodal, da se je svojemu prijatelju Bebiću zahvalil, ker je zastavil svojo hišo in zagotovil del varščine za njegovo izpustitev iz pripora.

Kot je še povedal Sanader, je šele pred kratkim ugotovil, da ima pravico do pokojnine, glede na to, da ima 59 let. V sabor je prispel z berglo.

Nekdanjega premierja so prejšnji petek po plačilu 12,4 milijona kun varščine (1,65 milijona evrov) izpustili iz zagrebškega pripora, tako da se zdaj lahko brani s prostosti, saj mu sodijo zaradi sporne provizije in domnevne podkupnine v primerih banke Hypo in Mola.

Protikorupcijski urad je proti njemu vložil obtožnico tudi v primeru Fimi-media in sprožil še najmanj tri preiskave zaradi zlorabe položaja ter pooblastil.

Novi, sedmi, sklic hrvaškega sabora bodo oblikovali v četrtek. V petek bodo poslanci zagotovo potrdili novo vlado, ki jo bo predlagal njen mandatar, predsednik SDP-ja Zoran Milanović.

Levosredinska koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) ima namreč več kot 80 poslancev v 151-članskem saboru, podporo novi vladi pa so že napovedali tudi poslanci manjšin. Sanaderjeva nekdanja stranka HDZ se bo po osmih letih na oblasti preselila v opozicijo.