Gates se je umaknil od vodenja Microsofta. Foto: Reuters
Gates se je umaknil od vodenja Microsofta. Foto: Reuters
Mark Zuckerberg
Zuckerberg je ustanovitelj Facebooka. Foto: Reuters

60-letni Gates ima premoženje v vrednosti 75 milijard ameriških dolarjev, kar je 4,2 milijarde manj kot lani, ko je bil prav tako najbogatejši človek na svetu. Nekdanji vodja Microsofta je bil v zadnjih 22 letih sicer na vrhu lestvice že 17-krat.

Na drugem mestu je 79-letni Španec Amancio Ortega, ki je obogatel v modni industriji in kot ustanovitelj tekstilnega velikana Inditex ima med drugim v lasti blagovno znamko Zara. Njegovo premoženje je ocenjeno na 67 milijard dolarjev, kar je 2,5 milijarde več kot lani, ko se je na lestvici uvrstil na četrto mesto.

Na tretjem mestu je znova 85-letni ameriški vlagatelj Warren Buffett s 60,8 milijarde dolarjev. Četrti je mehiški telekomunikacijski tajkun 76-letni Carlos Slim s 50 milijardami dolarjev. Premoženje obeh se je zmanjšalo glede na lani. Premoženje Slima se je zmanjšalo za 27,1 milijarde dolarjev, kar je največ med vsemi "Forbsovimi" milijarderji.

Vzpon Zuckerberga in Bezosa
Najbolj sta se na lestvici povzpela 31-letni izvršni direktor družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg in 52-letni izvršni direktor spletnega velikana Amazon Jeff Bezos, ki sta se prvič uvrstila med deset najbogatejših. Bezos se je uvrstil na peto mesto s premoženjem v vrednosti 45,2 milijarde dolarjev, potem ko je bil lani na 15. mestu. Zuckerberg ima premoženje v vrednosti 44,6 milijarde dolarjev, kar je 11,2 milijarde več kot lani, ko je bil na 16. mestu.

Po podatkih revije je na svetu 1.810 milijarderjev, kar je malenkost manj kot lani, ko jih je bilo 1.826. Vsi skupaj imajo premoženje v vrednosti 6.480 milijard dolarjev, medtem ko so bili lani vredni 7.050 milijard. Revija to pripisuje nestanovitnosti globalnih trgov.

Na letošnjem seznamu je 198 novincev, od tega 70 iz Kitajske, ki je država z največ novimi milijarderji. Največ milijarderjev - 540 - je sicer v ZDA, sledijo Kitajska z 251 milijarderji, Nemčija s 120, Indija s 84 ter Rusija s 77.

Med ženskami na vrhu dedinja L'Oreala
Na seznamu je tudi 190 žensk, kar je manj kot lani, ko jih je bilo 197. Najbogatejša je Francozinja Liliane Bettencourt, ki se je uvrstila na enajsto mesto s 36,1 milijarde dolarjev premoženja, ki jih je pridobila s kozmetično znamko L'Oreal. Najmlajši milijarderki na svetu sta Norvežanki, 19-letna Alexandra Andresen in njena 20-letna sestra Katharina Andresen, in sicer zahvaljujoč deležu v tobačnem imperiju svojega očeta.

Revija Forbes objavi seznam vsako leto v svoji tiskani izdaji, na svoji spletni strani pa ima seznam, ki ga redno aktualizira. Ocene oblikuje na podlagi sledenja lastništva delnic in nepremičnin ter luksuznih predmetov, kot so jahte in umetniška dela. Seznam večinoma temelji na javno objavljenih informacijah in tako ni nujno točen.