Bin Laden in Al Zavahiri sta sočasno napadla Obamo. Foto: EPA
Bin Laden in Al Zavahiri sta sočasno napadla Obamo. Foto: EPA

Zadnje sporočilo vodje teroristične mreže Al Kaida so dobili ob obisku ameriškega predsednika v Savdski Arabiji in dan potem, ko je svoje sporočilo v svet poslal tudi drugi mož Al Kaide Ajman Al Zavahiri, ki je muslimane pozval, naj ne nasedajo "pološčenim" besedam Obame.

Sporočila bin Ladna in Al Zavahirija so po mnenju poznavalcev poskus propagandne akcije Al Kaide pred težko pričakovanim govorom, ki ga bo imel Obama med četrkovim obiskom v Egiptu in v katerem bo naslovil muslimanski svet.

V sporočilu, ki ga je predvajala arabska televizija Al Džazira, je bin Laden dejal, da gre Obama po stopinjah svojega predhodnika Georgea Busha. Američane je posvaril pred posledicami odločitev, ki jih sprejemajo vodilni v Beli hiši.

Panika v vrstah al Kaide?
Po prepričanju poznavalcev je Al Kaida zaskrbljena nad prepričevalnimi sposobnostmi Obame, ki si je za eno od nalog svoje politike zastavil izboljšanje ugleda ZDA v muslimanskem svetu, ki na velesilo še vedno gleda z nezaupanjem, predvsem zaradi vojaškega posredovanja v Afganistanu in Iraku.

"Zavahiri je upravičeno zaskrbljen," meni Edwin Bakker z nizozemskega inštituta Clingendael in pojasnjuje, da je Al Kaida do zdaj živela na protiameriških čustvih in vojni proti terorizmu, vendar je Busha na čelu ZDA zamenjal človek, čigar srednje ime je Hussein. "Bojijo se, da bo imel njegov govor pozitiven učinek," je Bakker dejal glede četrtkovega govora.

Urednik londonskega časopisa Al Kuds al Arabi Abdel Bari Atvan je prepričan, da Zavahirijeve besede kažejo na obupanost in paniko Al Kaide, saj se ta zaveda, da je Obama izjemno priljubljen v velikem delu arabskega in muslimanskega sveta.

Usmrtitev britanskega talca
Medtem je severnoafriška veja Al Kaide sporočila, da je uresničila grožnjo z usmrtitvijo britanskega talca, ki ga je v Nigru ugrabila januarja letos in ga nato zadrževala nekje na območju Sahare v Maliju. Skupina je v zameno za svobodo talca zahtevala izpustitev skrajnega muslimanskega verskega voditelja Abu Kazade iz britanskega zapora.

G. V.