Al Zavahiri velja za desno roko bin Ladna in nekakšnega ideologa Al Kaide. Foto: EPA
Al Zavahiri velja za desno roko bin Ladna in nekakšnega ideologa Al Kaide. Foto: EPA
Barack Obama
Obama si je za eno od prioritet svoje administracije postavil iskanje bin Ladna, ki naj bi se skrival v odročnih predelih na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Sporočilo Al Zavahirija muslimanom in Arabcem je jasno: izvolitev Obame ne pomeni spremembe v ameriški politiki, ki si še zmeraj prizadeva za zatiranje muslimanov in tudi drugih. "Amerika si je nadela nov obraz, a njeno srce je polno sovraštva, pohlepa in duha, ki širi zlo, umore, zatiranje in despotizem," je dejal.

Drugi mož teroristične mreže Al Kaida je v avdioposnetku napadel novoizvoljenega ameriškega predsednika predvsem zaradi njegove podpore judovski državi med predvolilno kampanijo, ko je takrat še demokratski predsedniški kandidat obiskal Izrael in mu obljubil nadaljno ameriško podporo.

Škodovanje ZDA za streznitev
Al Zavahiri je Obamo opozoril, da bo propadel, če bo nadaljeval politiko zdajšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha. "Amerika, kriminalec in križar, je taka kot vedno, zato ji moramo še naprej škoditi, da bo prišla k sebi," je dejal in muslimane po vsem svetu pozval, naj nadaljujejo z napadi na ZDA.

Desna roka Osame bin Ladna v svojem sporočilu ni našel dobre besede za Obamo in ga označil za sužnja belcev ter kot popolno nasprotje uglednih temnopoltih Američanov, kot je bil Malcom X, afroameriški borec za človekove pravice iz 60. let prejšnjega stoletja.

Afganistan željan "ameriškega mesa"
Obama je v nedeljo v prvem televizijskem intervjuju v nedeljo ponovil namero, da se namesto Iraka osredotoči na vse bolj nemirni Afganistan, kamor hoče poslati več ameriških vojakov. Po zagotovilih Al Zavahirija bo ta načrt propadel, saj se bo Afganistan uprl. "Zavedaj se, da je afganistanskim psom meso tvojih vojakov okusno, zato jim jih kar pošlji na tisoče," je njegovo sporočilo Obami.

Posnetek Al Kaide je prvi po ameriških predsedniških volitvah v začetku novembra in je dolg nekaj več kot 11 minut. Al Zavahiri se na posnetku pojavlja le na statični sliki, med drugimi slikami pa je možno videti tudi Obamo z judovsko čepico na glavi, ko se je srečal z izraelskimi voditelji. Posnetek je bil objavljen na strani ameriške organizacije SITE, ki spremlja delovanje skrajnih islamskih skupin na spletu.

G. V.