Ob prvi obletnici smrti bin Ladna, ki ga je na čelu Al Kaide zamenjal namestnik Al Zavahiri, bodo javno objavili dokumente, zbrane v utrdbi v Abotabadu, kjer so ubili bin Ladna. Foto: EPA
Ob prvi obletnici smrti bin Ladna, ki ga je na čelu Al Kaide zamenjal namestnik Al Zavahiri, bodo javno objavili dokumente, zbrane v utrdbi v Abotabadu, kjer so ubili bin Ladna. Foto: EPA

Dokumente so zbrali ameriški specialci, ki so v noči na 2. maj 2011 v Abotabadu izvedli racijo na skrivališče najbolj iskanega terorista na svetu in ubili ameriškega sovražnika številka ena. Dokumenti naj bi vsebovali tudi komunikacijo med voditeljem teroristične mreže Al Kaida in njegovimi sodelavci ter njegov ročno napisan dnevnik.

Iz dokumentov je razbrati, da je bin Laden tesno sodeloval z drugimi voditelji Al Kaide, še posebej svojim namestnikom Ajmanom Al Zavahirijem, ki je prevzel vodenje Al Kaide po bin Ladnovi smrti, in Mulo Omarjem, najvišjim voditeljem talibanov, ki naj bi po padcu talibanskega režima iz Afganistana pobegnil v Pakistan. Pogosto so razpravljali o skupnih operacijah proti silam Nata v Afganistanu, afganistanski vladi in tarčam v Pakistanu.

Skrbelo ga je ponavljanje napak
Dokumenti razkrivajo, da je bin Laden razmišljal o spremembi imena Al Kaide, ker so bili številni njeni visoki člani ubiti. Med govorom v Washingtonu je vodja urada za boj proti terorizmu John Brennan razkril, da bo dokumente na medmrežju objavil ameriški center vojaške akademije za boj proti terorizmu. "Ker je večina najbolj strokovno podkovanih in izkušenih voditeljev umrla tako hitro, je imela Al Kaida težave, ko jih je skušala nadomestiti. Bin Ladna je skrbel, citiram, 'vzpon nižjih voditeljev, ki niso tako izkušeni, in to bi vodilo k ponavljanju napak'," je povedal Brennan.

Za vsakodnevno delovanje ni vedel
Večina dokumentov je starih več let, nekateri pa so bili napisani le nekaj tednov pred smrtjo bin Ladna, ki je bil v posrednem ali neposrednem stiku tudi z v Nigeriji osnovano militantno skupino Boko Haram kot tudi številnimi drugimi.

Bin Laden naj bi v nekaterih dokumentih pozival svoje privržence, naj se izogibajo napadom, v katerih bi umirali muslimani. Kljub korespondenci z Omarjem in drugimi skupinami se zdi, da bin Laden večinoma ni vedel za vsakodnevno delovanje organizacije. Njegovo dopisovanje je bilo napisano na računalnik, shranjeno na USB-ključke, potem pa jih je kurir poslal iz oddaljenih spletnih kavarn. Prav ta kurir je ameriško obveščevalno službo Cia pripeljal do bin Ladna.