V zadnjih mesecih so nekatere kriptovalute z bitcoinom na čelu začele dobivati večjo veljavo pri tradicionalnih tržnih igralcih, kot so investicijska podjetja, banke in celo družbe, kot je Tesla. Foto: EPA
V zadnjih mesecih so nekatere kriptovalute z bitcoinom na čelu začele dobivati večjo veljavo pri tradicionalnih tržnih igralcih, kot so investicijska podjetja, banke in celo družbe, kot je Tesla. Foto: EPA

"To je zakon, ki bo Salvador postavil na svetovni zemljevid, bolj privlačni bomo za tuje naložbe," je prepričan poslanec stranke Veliko zavezništvo za narodno enotnost Romeo Auerbach.

Za predlog zakona je glasovalo 62 od skupno 84 poslancev, proti so bile predvsem manjše opozicijske stranke, ki jih je motilo izredno hitro odločanje o tej temi.

Da bo sprejemanje kriptovalut državi prineslo "finančno vključenost, naložbe, turizem, inovacije in gospodarski razvoj", je prepričan salvadorski predsednik Nayiba Bukeleja. Bitcoin je po njegovi oceni "najhitreje rastoči način" za izvajanje različnih nakazil in izogibanje posrednikom, ki si pri tem odrežejo svoj kos pogače.

Za salvadorsko gospodarstvo so izrednega pomena sredstva državljanov, ki delajo v tujini in del zaslužka nakazujejo domov, gre za okoli 22 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) države. Leta 2020 so ta nakazila znašala okoli 5,9 milijarde dolarjev.

Vrednost bitcoina nestanovitna

Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je po podatkih spletne strani Coinmarketcap trenutno pri okoli 1500 milijardah dolarjev, od tega 644 milijard dolarjev odpade na bitcoine.

Vendar vrednost bitcoina ostaja zelo nestanovitna, prav tako je neurejen njegov pravni status, odprta so davčna vprašanja, transakcije so še vedno precej počasne. Vse to vzbuja vprašanja, ali bo bitcoin lahko v vsakodnevnem življenju kadar koli igral podobno vlogo, kot jo trenutno igrajo tradicionalne nacionalne valute, za katerimi stojijo centralne banke.

Velik padec na kriptoborzi

Na kriptoborzi Bitstamp je trenutno en bitcoin vreden okoli 34.340 dolarjev, potem ko se je aprila letos že približal vrednosti 63.000 dolarjev, septembra lani pa je bilo zanj treba odšteti 10.000 dolarjev.

Kriptovalute so utemeljene na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchain).

Tehnologija omogoča beleženje oziroma shranjevanje potrjenih transakcij na računalnikih po vsem svetu. Podatkov za nazaj tako ni mogoče spreminjati, s tem pa odpade zahteva po posredniku, ki jamči za veljavnost določene transakcije, kot so, denimo, banke.