Pahor bo obisk v Srbiji končal z večerjo pri predsedniku Borisu Tadiću. Foto: EPA
Pahor bo obisk v Srbiji končal z večerjo pri predsedniku Borisu Tadiću. Foto: EPA

Slovenski premier bo v torek obiskal Srbijo, kjer se bo v Beogradu najprej srečal s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem, nato pa se bo odpravil v Indjijo, kjer bo prisostoval odprtju največje letošnje slovenske investicije v Srbiji, obrata Metal Cinkarne, vredne 21 milijonov evrov. Popoldne se bo udeležil še odprtja novih prostorov slovenskega veleposlaništva v Beogradu.

Ena izmed še odprtih in perečih tem v odnosih Srbije s preostalimi nekdanjimi jugoslovanskimi republikami je vprašanje 24 poslopij diplomatskih predstavništev nekdanje Jugoslavije po svetu, za katere se je Beograd po dogovoru pred štirimi leti zavezal, da jih bo predal drugim republikam.

Pahor bo po pisanju Blica v Beogradu načel vprašanje veleposlaništva v Rimu, vendar naj Srbija ne bi imela denarja, zato je srbski predsednik Boris Tadić prišel na idejo, da bi si nekdanje jugoslovanske republike po zgledu Skandinavcev začele deliti zemljišča za diplomatska ali gospodarska predstavništva, s čimer bi zmanjšale stroške.

Visoki stroški predstavništev
Izmed 44 diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki jih od razpada Jugoslavije koristi Srbija, bi jih moral Beograd zapustiti 24 in jih predati preostalim državam, ki so nastale na območju nekdanje skupne države.

Namestnik zunanjega ministra BiH-a Zenit Kelić je za Blic povedal, da je Tadićeva ideja odlična in da se je BiH s Slovenijo že pogovarjal o skupnem nastopu na področju gospodarstva. "Stroški diplomatskih predstavništev so zares veliki in na nekaterih tržiščih ni razloga, da bi bila trgovinska predstavništva ločena," je dejal Kelić.

Kelić je napovedal, da bo naslednji sestanek skupine za nasledstvo, katere član je tudi sam, konec novembra v Sarajevu, kjer bi se lahko po njegovem mnenju lahko predstavniki vseh nekdanjih republik dogovorili o novi ideji uporabe nekdanjih skupnih veleposlaništev.