Savdska Arabija je vodilna po številu usmrtitev. Foto: AP
Savdska Arabija je vodilna po številu usmrtitev. Foto: AP

26-letni Al Darviš je izčrpal že vsa pravna sredstva, do usmrtitve pa ga loči le še kraljev podpis. Njegov primer je savdsko vrhovno sodišče po vrsti (neuspešnih) pritožb in pozivov predalo predsedniški agenciji za državno varnost, kar pomeni, da odvetniki ne morejo storiti ničesar več, vse je prepuščeno kralju. Podpisi usmrtitev potekajo za zaprtimi vrati in se ne ve, kdaj naj bi to bilo.

Človekoljubne organizacije, vključno z Amnesty International in Human Rights Watch, so Al Darvišev primer označile za še posebej skrb vzbujajočega. Oblasti so ga aretirale leta 2015 zaradi njegovega sodelovanja na protivladnih protestih v letih 2011 in 2012, ko mu je bilo 17 let. Med drugim so ga obtožili sodelovanja v oboroženem uporu proti oblastem, oblikovanja oborožene teroristične mreže in poskusa destabilizacije nacionalne enotnosti s sodelovanjem na protestih.

Kot trdi, je več zločinov priznal po tem, ko so ga v pridržanju mučili, njegova družina pa pravi, da ni bil deležen ustrezne pravne pomoči in da ne morejo izvedeti, kaj se z njim dogaja. Al Darviš je pripadnik savdske šiitske manjšine. Človekoljubne organizacije pravijo, da sunitska večina Šiite marginalizira in preganja, smrtno kazen pa izrabljajo za zatrtje nasprotnikov med šiitsko skupnostjo.

Foto: AP
Foto: AP

Odlok zgolj črka na papirju

Marca lani je savdski kralj Salman izdal odlok, po katerem se mladoletnikov ne more več obsoditi na smrt, ampak se jim kazen omeji na deset let zapora. Marca letos so več obsojencem kazni ustrezno prilagodili – vsi so bili pripadniki šiitske skupnosti. Ali Al Nimr, Davud Al Marhun in Abdulah Al Zaher so bili v času aretacij stari od 15 do 17 let. Vsi so bili obsojeni na smrtno kazen, ampak bi jih lahko izpustili že prihodnje leto, če bi upoštevali odlok.

Ampak kot poroča Deutsche Welle, se lanski odlok očitno ne nanaša na vse mlade zapornike, vključno z Al Darvišem in Abdulahom Al Huvaitijem, ki je bil obsojen umora in oboroženega ropa, ki naj bi ju zagrešil leta 2017, ko je bil star 14 let. Danes 18-letni Al Huvaiti trdi, da je nedolžen in da je priznal, ker so ga mučili.

V teoriji Savdska Arabija od leta 2018 ne obsoja mladoletnikov na smrtno kazen, a je v praksi ta zakon odprt za interpretacije. "Savdski doktorji "spina" oglašujejo pravosodne reforme kot napredek, a jih tožilci v praksi gladko ignorirajo in nadaljujejo izrekanje obsodb, kot da nič ni," je opozoril Michael Page iz organizacije Human Rights Watch. "Če misli Savdska Arabija resno z reformo kazensko pravnega sistema, bi morala začeti prepoved smrtne kazni za mladoletne v vseh primerih."

Množične usmrtitve zapornikov v Savdski Arabiji niso redke. Leta 2019 so tako naenkrat usmrtili 37 ljudi, vključno z dvema, ki sta bila v časa očitanih zločinov še otroka. Leta 2016 pa so v skupinski usmrtitvi ubili 47 obsojencev. Kraljevina je vodilna na svetu po številu usmrtitev. Lani so bile te sicer pod povprečjem, ko so poročali o 27 usmrtitvah, jih je pa bilo leto dni pred tem rekordnih 184.