Obglavljenje se izvede z enim samim udarcem z mečem. Foto: EPA
Obglavljenje se izvede z enim samim udarcem z mečem. Foto: EPA

Točno število usmrtitev ni jasno - časopis Okaz navaja, da bo zaradi "terorističnih dejanj" usmrčenih 55 ljudi, medtem ko je informacija, da naj bi bilo usmrčenih 52 ljudi, ki jo je objavil Al Riyadh, že umaknjena.

Arabska časopisa navajata, da so posamezniki, ki jih bodo čez nekaj dni usmrtili, Al Kaidini teroristi, ki so obsojeni poskusa strmoglavljenja vlade in izvedbe oboroženih napadov, kot tudi prebivalci z območja Avamije, obsojeni vstaje, napada na varnostne službe in vmešavanja v politične odnose v sosednjem Bahrajnu. Avamija je mesto v z nafto bogati regiji Katif na vzhodu države.

Med obsojenimi šiitski uporniki
Kot poroča britanski BBC, pa so med obtoženimi tudi šiiti, ki so sodelovali v protivladnih protestih. Od leta 2011 je bilo v Avamiji središče protestov šiitov, ki so se zoperstavili zatiranju sunitske monarhije. Med obsojenimi je tudi šest šiitskih aktivistov iz Avamije, ki so bili po mnenju organizacije Amnesty International "jasno obsojeni na nepravičnem sojenju". Med temi šestimi aktivisti so trije (Ali Al Nimr, Abdulah Al Zaher in Husein Al Marhun) obsojeni zločinov, ki so jih storili še kot mladoletne osebe, "te osebe tudi trdijo, da so njihovo priznanje dobili z mučenjem".

Čeprav je še prejšnji mesec visok britanski diplomat zatrjeval, da ne pričakuje izvedbe usmrtitve Alija Aa Nimra, ki je nečak visokega šiitskega klerika, oblasti v Savdski Arabiji trdijo, da bodo usmrtitve izvedene v skladu s šeriatsko zakonodajo in v skladu z načelom pravičnega sojenja.

Največ usmrtitev po letu 1995
Humanitarna organizacija Amnesty International ocenjuje, da je bilo v Savdski Arabiji letos izvedenih 151 usmrtitev, kar je največ po letu 1995, ko so usmrtili 192 ljudi. Zagovorniki smrtne kazni v kraljevini trdijo, da je obglavljanje, ki se po navadi izvede z enim samim udarcem z mečem, najmanj tako humano kot uporaba smrtonosnih injekcij v ZDA. Ob tem zavračajo kakršne koli primerjave med takšnimi usmrtitvami obsojenih zločincev z obglavljanjem talcev, ki jih izvaja t. i. Islamska država.