Ajatola Ali Hamenej ob krstah ubitih v napadu na iranski konzulat v Damasku. Foto: Reuters
Ajatola Ali Hamenej ob krstah ubitih v napadu na iranski konzulat v Damasku. Foto: Reuters

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo varnost Izraela," je zatrdil Biden in opozoril, da Iran grozi s povračilnimi ukrepi zaradi izraelskega napada v sirski prestolnici pred desetimi dnevi, ko sta bila ubita dva visoka iranska poveljnika in več vojaških svetovalcev.

"Kot sem povedal premierju Netanjahuju, je naša zavezanost varnosti Izraela pred grožnjami Irana in njegovih pomočnikov odločna, naj povem še enkrat, odločna," je dejal ameriški predsednik.

V bojazni pred povračilnimi iranskimi napadi so izraelska vojska in ameriške sile na območju zvišale stopnjo pripravljenosti. Izrael v skladu s svojo politiko, da ne komentira napadov v tujini, ni prevzel odgovornosti za napad v Damasku 1. aprila, a je v preteklosti že večkrat izvedel napade na sirskem ozemlju.

Iran na Bližnjem vzhodu podpira več skupin, od Hezbolaha v Libanonu in hutijevcev v Jemnu do oboroženih milic v Iraku in Siriji, ki so izvedle že več napadov na izraelske in ameriške cilje po začetku izraelske ofenzive na Gazo, ki je sledila napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v sredo dejal, da je izraelski napad v Damasku enakovreden napadu na Iran. "Ko so napadli območje našega konzulata, je bilo, kot da so napadali naše ozemlje," je dejal v televizijskem govoru. "Zlobni režim je storil napako, zato mora biti kaznovan in tudi bo," je še dodal

V odzivu na izjave Hameneja je izraelski zunanji minister Israel Kac napovedal odziv Izraela, če bo Iran izvedel napad s svojega ozemlja. "Če Iran napade s svojega ozemlja, se bo Izrael odzval z napadom na iranskem ozemlju," je zapisal na omrežju X.

Kot poroča BBC, so zunanji ministri Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Katarja in Iraka ta teden govorili z iranskim zunanjim ministrom, ki so mu prenesli sporočilo ameriškega predsednika o potrebi po umiritvi napetosti.