Posledice napada na iranski konzulat v Damasku. Foto: Reuters
Posledice napada na iranski konzulat v Damasku. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je sporočil, da je bil v nedeljskih napadih uničen prizidek iranskega veleposlaništva, med žrtvami napada pa je osem Irancev, dva Sirca in en Libanonec. "Vsi so bili borci, nihče od njih ni civilist," je povedal vodja organizacije z mrežo virov v Siriji Rami Abdel Rahman. Med ubitimi sta tudi visoki poveljnik iranske revolucionarne garde, vodja sil Al Kuds v Libanonu in Siriji Mohamad Reza Zahedi ter njegov namestnik Mohamad Hadi Hadži Rahimi.

Al Kuds je ena od petih vej iranske nacionalne garde in deluje v tujini.

Izrael je sporočil, da napadov ne bo komentiral, Iran pa je obljubil oster odgovor, kar je okrepilo bojazni pred krepitvijo napetosti med Izraelom in Iranom, ki jih je sprožila vojna na območju Gaze.

Teheran: Izrael ne bo dosegel svojih ciljev

Iranski predsednik Raisi je tako dejal, da "napad ne bo ostal brez odgovora" in da se bodo maščevali Izraelu. "Ker sionističnemu režimu ni uspelo uničiti volje odporniške fronte, je na svoj dnevni red ponovno uvrstil atentate. A Izrael se mora zavedati, da ne bo nikoli dosegel svojih ciljev in da ta strahopetni zločin ne bo ostal brez odgovora," je dodal Raisi.

Predtem je iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian v odziv na napade poklical na pogovor vodjo misije švicarskega veleposlaništva, ki namesto ameriškega diplomatskega predstavništva v Teheranu deluje kot predstavnik za ZDA. Zunanji minister je dejal, da morajo ZDA kot glavna podpornica Izraela prevzeti odgovornost.

Tudi libanonsko proiransko gibanje Hezbolah je opozorilo, da bo Izrael plačal za smrt visokih predstavnikov iranske revolucionarne garde. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ta zločin ne bo ostal brez kazni in maščevanja.

Po napadu so v Teheranu izbruhnili protesti proti Izraelu. Foto: Reuters
Po napadu so v Teheranu izbruhnili protesti proti Izraelu. Foto: Reuters

To so bili peti napadi v osmih dneh v Siriji, kjer predsednik Bašar Al Asad velja za podpornika Irana.

Sirski obrambni minister Faisal Mekdad je obsodil napad, v katerem je po njegovih besedah umrlo več nedolžnih ljudi. Iranski zunanji minister Abdolahian pa je v telefonskem pogovoru z Mekdadom med drugim poudaril potrebo po resnem odzivu mednarodne skupnosti na tovrstne napade. Napad je v ponedeljke ostro obsodilo tudi rusko zunanje ministrstvo.

V središču iranske prestolnice pa se je po napadih po navedbah očividcev zbralo več sto privržencev vlade in zahtevalo maščevanje za smrt generalov.

Izrael je od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 izvedel več sto zračnih napadov na območje, kjer pa skuša predvsem onemogočiti dobavo orožja za Hezbolah. Število napadov se je okrepilo po začetku vojne s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze 7. oktobra lani. Med drugim je bilo v napadu na pokrajino Alep v petek ubitih več kot 50 ljudi, med njimi večinoma pripadniki sirske vojske in pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah.