Blinken je obe strani pozval k umiritvi razmer. Foto: Reuters
Blinken je obe strani pozval k umiritvi razmer. Foto: Reuters

Na srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali je Blinken ponovil, da Washington ostaja zavezan viziji rešitve dveh držav v regiji, s čimer je mišljena ustanovitev neodvisne palestinske države, ki bo mirno sobivala skupaj z Izraelom.

Kot je Blinken dejal po obisku na Zahodnem bregu, vidi, da upanje med Palestinci postopno bledi. Ob tem je napovedal izplačilo dodatnih 50 milijonov dolarjev pomoči v okviru Agencije ZN-a za palestinske begunce.

Blinken se je tudi izrekel proti enostranskim korakom v konfliktu med Izraelom in Palestinci.

Abas je medtem Izrael obtožil za stopnjevanje nasilja na Zahodnem bregu in dejal, da se morajo "enostranska dejanja Izraela, ki so v nasprotju s podpisanimi sporazumi in mednarodnim pravom", končati. Abas je tudi ponovil zahtevo po prekinitvi "izraelske okupacije".

V preteklih tednih se je nevarno zaostril konflikt med Izraelom in Palestinci. Zadnje prelivanje krvi se je zgodilo prejšnji teden, ko je bilo v petkovem strelskem napadu blizu sinagoge v Vzhodnem Jeruzalemu ubitih sedem ljudi, v soboto pa sta bila v streljanju v mestu ranjena še dva človeka.

Napadi so bili odgovor na operacijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev.

Blinken obžaluje smrti nedolžnih Palestincev

Vodja ameriške diplomacije je izrazil obžalovanje zaradi smrti "nedolžnih palestinskih civilistov, ki so umrli v stopnjevanju nasilja v zadnjem letu".

Od začetka leta je v nasilju umrlo 35 Palestincev, vključno z napadalci, borci in civilisti. V tem obdobju je bilo ubitih šest izraelskih civilistov in Ukrajinec.

Blinken je bil pred obiskom Ramale v ponedeljek v Jeruzalemu, kjer se je srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Tudi tam je obe strani pozval, naj sprejmeta "nujne korake" za umiritev napetosti.

Ameriški državni sekretar je turnejo po Bližnjem vzhodu v ponedeljek začel v egiptovski prestolnici Kairo, kjer je med drugim pohvalil egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija za vlogo, ki jo ima Egipt pri spodbujanju stabilnosti v regiji.