Oporišče Incirlik leži na jugu Turčije in je za ZDA zelo pomembno. Foto: EPA
Oporišče Incirlik leži na jugu Turčije in je za ZDA zelo pomembno. Foto: EPA

"Če bo treba, lahko zapremo oporišči Incirlik in tudi Kurecik. Če bodo uresničili grožnje s sankcijami, bomo primerno ukrepali," je dejal Erdogan.

Oporišče Incirlik na jugu Turčije je odigralo pomembno vlogo v ameriških vojaških operacijah na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu, pa tudi v posredovanju proti skrajni skupini Islamska država. Kurecik pa gosti veliko radarsko postajo za potrebe zveze Nato.

Erdogan je v preteklosti v obdobjih zaostrenih napetosti med državama že večkrat omenil možnost zaprtja oporišč. To je pred dnevi storil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, ko je dejal, da bo v primeru ameriških sankcij lahko na mizi spet tudi zaprtje vojaških baz.

Kupili ruski, ne ameriški sistem

Turčiji namreč ZDA grozijo s sankcijami zaradi nakupa ruske protiletalske obrambe. Ankara se je odločila za nakup protiraketnega sistema S-400 namesto ameriškega obrambnega sistema patriot. Zaradi tega je Washington že prekinil sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35.

Turška vlada je poleg tega v petek uradno protestirala pri ameriškem veleposlaniku v Ankari zaradi kongresne resolucije o razglasitvi pokola 1,5 milijona Armencev leta 1915 in v poznejših letih za genocid.

Predsednik ZDA Donald Trump je v senatu lobiral proti sprejetju resolucije, potem ko jo je z veliko večino najprej sprejel predstavniški dom. Senat je potem resolucijo potrdil soglasno.