Evropske države svarijo Iran, da ima lahko proizvodnja kovinskega urana
Evropske države svarijo Iran, da ima lahko proizvodnja kovinskega urana "resne vojaške posledice". Na fotografiji notranjost iranske bojne ladje Makran, ki je sodelovala na vojaških vajah v Perzijskem zalivu. Foto: Reuters

Iran je Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) v sredo sporočil, da nadaljuje raziskave za izdelavo kovinskega urana, ki ga želijo uporabljati kot napredno gorivo za jedrski reaktor.

"Odločno pozivamo Iran, naj ustavi to dejavnost in se nemudoma vrne k spoštovanju zavez sporazuma, če misli resno z ohranitvijo jedrskega dogovora," so v skupni izjavi zapisale Velika Britanija, Francija in Nemčija.

Evropske podpisnice iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015 so še sporočile, da ima lahko "proizvodnja kovinskega urana resne vojaške posledice".

Iran je v sporazumu s svetovnimi silami leta 2015 privolil v 15-letno prepoved proizvodnje in pridobivanja plutonija ter kovinskega urana ali zlitin.

Iranski jedrski sporazum iz leta 2015, pod katerim je Iran privolil v omejitev jedrskih dejavnosti v zameno za dvig sankcij, je na robu propada od leta 2018.

Sorodna novica Iran zavrača nove pogoje za jedrski sporazum, ki jih napoveduje Biden

Takrat je ameriški predsednik Donald Trump ZDA povlekel iz sporazuma in proti Iranu znova uvedel stroge sankcije. Novoizvoljeni predsednik Joe Biden, ki bo prisegel prihodnji teden, je napovedal, da bi se ZDA lahko vrnile k sporazumu.

Iran je leta 2019 začel kršiti zaveze iz sporazuma, pri čemer trdi, da ima do tega pravico, saj ZDA sporazuma ne spoštujejo več. Pred dnevi so začeli znova bogatiti uran do 20 odstotkov.

Iranska organizacija za atomsko energijo je v odzivu na opozorilo evropskih držav pozvala IAEA, naj se izognejo "ustvarjanju nesporazumov", in dodala, "da še niso predstavili podrobnosti o zasnovi tovarne kovinskega urana", kar bodo naredili po "nujnih pripravah in skladno s časovnim rokom". Iranski parlament je namreč decembra organizaciji postavil petmesečni rok za pripravo tovarne.

Iran testiral balistične rakete dolgega dosega

Iranska revolucionarna garda je med vajami v Perzijskem zalivu v soboto testirala balistične rakete dolgega dosega, ki so zadele umetne cilje v severnem delu Indijskega oceana. Kot so sporočili v Teheranu, so bili testi uspešni. Poleg raket z dosegom 1800 kilometrov so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA testirali še vodene izstrelke in brezpilotna letala, predstavili pa so tudi nova vojaška plovila.

Teheran vztraja, da s svojimi manevri ne ogroža držav v regiji, ampak predvsem skrbi za lastno varnost. V državi bodo sicer junija predsedniške volitve.