Iran je začel proizvodnjo 20-odstotno obogatenega urana, za jedrsko bombo pa je potrebno 90-odstotno obogaten. Foto: EPA
Iran je začel proizvodnjo 20-odstotno obogatenega urana, za jedrsko bombo pa je potrebno 90-odstotno obogaten. Foto: EPA

"V kompleksu za bogatenje Šahid Alimohamadi se je začela proizvodnja 20-odstotno obogatenega urana," je po poročanju iranskih medijev povedal tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabjej.

Navedbe je potrdila tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Iran je začel uran, ki je bil že obogaten na 4,1 odstotka, bogatiti do 20 odstotkov, je sporočila IAEA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. V procesu bogatenja urana do 20 odstotkov uporabljajo 1044 centrifug IR-1, je dodala agencija.

To dodatno bogatenje urana je sicer še vedno bistveno nižje od 90-odstotnega, potrebnega za izdelavo jedrske bombe, a glede na jedrski sporazum s šesterico držav iz leta 2015 Iran pri bogatenju ne bi smel preseči nekaj manj kot štirih odstotkov.

Glede na zadnje dostopno poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), objavljeno novembra, je Iran sicer že presegel to omejitev. Ni pa pri bogatenju urana doslej šel prek 4,5 odstotka in je med drugim še vedno tudi upošteval zelo strog inšpekcijski režim agencije.

Bruselj opozarja Iran

Evropska unija je Iran opozorila, da bi uresničitev njegove napovedi krepitve bogatenja urana pomenila "bistveno odstopanje" od zavez v okviru mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Uresničitev iranskih napovedi krepitve bogatenja urana bi imela resne posledice za prizadevanja za neširjenje jedrskega orožja, je v Bruslju povedal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella. V EU-ju bodo sicer najprej počakali na poročilo IAEA-ja, nato pa utemeljili svoje odločitve in ukrepanje.

Netanjahu: Iran želi proizvajati jedrsko orožje

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v prvem odzivu na iransko bogatenje urana sporočil, da to lahko razume le kot "uresničevanje iranske namere razvoja vojaškega jedrskega programa". Dodal je, da Izrael Iranu tega ne bo dovolil.

ZDA: Bogatenje urana poskus izsiljevanja

Tiskovni predstavnika ameriškega State Departmenta je sporočil, da je bogatenje urana "jasen poskus stopnjevanja kampanje jedrskega izsiljevanja".

Iran zasegel južnokorejski tanker

Iran je v Hormuški ožini zasegel tanker, ki pluje pod zastavo Južne Koreje. Iranska revolucionarna garda je pojasnila, da je tanker, ki je prevažal etanol, predstavljal grožnjo okolju in so ga zato usmerili v pristaniško mesto Bandar Abas. Seul zahteva izpustitev tankerja.

Po podatkih spletnega portala Marinetraffic gre za tanker Hankuk Chemi, ki je bil na poti iz Savdske Arabije v Fudžair v Združenih arabskih emiratih in pri tem zavil v iranske vode. Člane posadke so aretirali.

Iran sprejel zakon za okrepitev bogatenja po atentatu na jedrskega strokovnjaka

Iranske oblasti so sicer IAEA pretekli teden obvestile, da nameravajo okrepiti bogatenje urana. Tedaj so pojasnile, da gre za upoštevanje zakona, ki ga je sprejel iranski parlament.

Potem ko je bil konec novembra v napadu ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizade, so namreč zagovorniki trde linije v parlamentu dosegli sprejetje zakona, ki določa, da lahko iranska jedrska agencija AEOI letno proizvede in uskladišči 120 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana.

Pobudi je takrat nasprotovala iranska vlada, obsodile pa so jo tudi druge podpisnice mednarodnega sporazuma iz leta 2015.

Med podpisnicami so še Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in Združeno kraljestvo, potem ko so ZDA leta 2018 od sporazuma odstopile, okrepile sankcije proti Iranu in uvedle številne dodatne. V povračilnih ukrepih je Iran odtlej sprejel številne odločitve, ki pomenijo odstop od določb mednarodnega sporazuma.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sicer nakazal vrnitev ZDA k sporazumu in možnost vnovične odprave sankcij proti Iranu, a je napovedal dodatne pogoje za to državo.