Lovec rafale. Foto: EPA
Lovec rafale. Foto: EPA

Največjo prodajo lovcev rafale v tujino so sklenili v petek, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron začel dvodnevni obisk Zaliva, v okviru katerega bo obiskal še Katar in Savdsko Arabijo.

Iz Macronovega urada so glede prodaje francoskega orožja sporočili, da "ta pogodba cementira strateško partnerstvo, ki je močnejše kot kadar koli in neposredno prispeva k regionalni stabilnosti".

Macronov obisk sicer poteka v času, ko zalivske monarhije izražajo negotovost glede osredotočenosti ZDA na regijo, poroča Al Džazira.

Pogodba med Francijo in ZAE naj bi omogočila 7000 delovnih mest v Franciji in zagotovila dobavo letal proizvajalca Dassault Aviation do konca leta 2031, je medijem dejal francoski uslužbenec.

Francija je orožarske posle pred tem letos sklenila že z Grčijo, Egiptom in Hrvaško, kar bo pomenilo povečanje proizvodnje letal rafale. Vrednost delnic podjetja Dassault Aviation je narasla za devet odstotkov.

ZAE je kupil model rafale F4, ki je trenutno v fazi razvoja, dobavljali pa jih bodo od leta 2027. Katar je pred tem že kupil 36 teh letal.

Pogajanja med Francijo in ZAE so s prekinitvami trajala več kot 10 let. Ponudbo o prodaji 60 lovcev rafale je Abu Dabi leta 2011 zavrnil kot "nekonkurenčno in neizvedljivo". ZAE ima sicer v lasti že francoske lovce Mirage 2000, ki naj bi jih zamenjali lovci rafale.

Pogodba bi lahko bila tudi znak neučakanosti Abu Dabija, saj ameriški kongres okleva z odobritvijo prodaje ameriških lovcev F-35 zaradi zaskrbljenosti glede odnosa ZAE s Kitajsko, tudi v povezavi s prevladovanjem Huaweieve 5G-tehnologije v državi.

Del novega posla je tudi 12 helikopterjev caracal oziroma H225M.

Opozorila o vpletenosti kupca v vojno v Jemnu

Medtem so vse pogostejše kritike francoske prodaje orožja ZAE zaradi vpletenosti te države v vojno v Jemnu, kjer sodeluje v zavezništvu pod vodstvom Savdske Arabije.

Nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch opozarja, da Francija nadaljuje prodajo orožja, čeprav ima ZAE vodilno vlogo v vojaških operacijah v Jemnu, ki so jih zaznamovala grozodejstva.

Macron zanika, da njegov obisk Riada pomeni, da Francija pozablja na grozljiv umor savdskega novinarja Hašokdžija. Foto: EPA
Macron zanika, da njegov obisk Riada pomeni, da Francija pozablja na grozljiv umor savdskega novinarja Hašokdžija. Foto: EPA

Očitki Macronu, da Riadu odpira pot na mednarodni parket

Macron se medtem spoprijema s kritikami, ker se je kot eden prvih zahodnih voditeljev v zadnjem času odločil, da obišče Savdsko Arabijo in se sestane s tamkajšnjim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Številni mu očitajo, da bo s to potezo uradnemu Riadu odprl pot za vrnitev na "družaben" mednarodni parket, s katerega je bil odrinjen po umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija.

Macron je danes v Dubaju sicer vztrajal, da njegov obisk nikakor ne pomeni rehabilitacije ali odpustka. Toda kako lahko pomagamo Libanonu ali skušamo zagotoviti mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu, če ne govorimo s Savdsko Arabijo, po prebivalstvu največjo in najpomembnejšo zalivsko državo, je nadaljeval in dodal, da pa to "nikakor ne pomeni, da odobravam in pozabljam". Spomnil je še, da je Savdska Arabija lani gostila srečanje skupine G20, ki so se ga udeležili vsi voditelji sodelujočih držav.

Hašokdžija so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Carigradu ubili savdski pripadniki posebnih enot. Sodeč po februarja letos objavljenem poročilu ameriških obveščevalcev je ukaz o prijetju ali usmrtitvi novinarja izdal sam savdski prestolonaslednik. V Riadu te očitke zavračajo kot lažne.