Ameriški vojaški helikopter in vojak na neznani lokaciji v Siriji. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP
Ameriški vojaški helikopter in vojak na neznani lokaciji v Siriji. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP

Incident se je zgodil v torek blizu kraja Derik na severovzhodu Sirije, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Ullyot. Washington je Rusijo obtožil kršitve varnostnih protokolov, sklenjenih med državama.

Patrulja mednarodne koalicije za boj proti Islamski državi pod vodstvom ZDA je po incidentu zapustila območje, da bi umirili razmere. "Koalicija in ZDA ne iščeta eskalacije z nobeno od nacionalnih vojaških enot, vendar bodo ameriške sile vedno ohranile pravico in obveznost obrambe pred sovražnimi dejavnostmi," je še dodal Ullyot.

Ameriški vojaški viri so za CNN povedali, da je ruski vojaški helikopter zelo nizko in hitro preletel območje. To je taktika, ki jo vojaške sile uporabljajo za razpršitev ljudi na tleh. Neuradno naj bi štirje ameriški vojaki utrpeli pretres možganov. Uradni Washington poškodb ni potrdil.

Moskva: Američani skušali prestreči rusko patruljo

Moskva je danes v odzivu sporočila, da je ameriška vojska skušala prestreči rusko patruljo. Ruska vojaška policija je ob tem sprejela "potrebne ukrepe" za končanje incidenta in nadaljevanje svoje misije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da je načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov koalicijo pod vodstvom ZDA vnaprej opozorilo o načrtovanem premiku ruske patrulje.

Interakcije ameriških in ruskih enot v Siriji niso redke, vendar zadnji incident opozarja na tveganje delovanja obeh vojsk v neposredni bližini ter možnost zaostrovanja napetosti, poroča Reuters. Na severu Sirije je po odpoklicu večine ameriških sil nameščenih še okoli 500 ameriških vojakov.