Volilna udeležba je bila nekaj več kot 30-odstotna. Zmaga Al Asadove stranke je bila pričakovana, saj med več kot 1600 kandidati za poslance na več listah ni bilo predstavnikov opozicije. Sirska opozicija je volitve označila za farso.

Sirski predsednik Bašar Al Asad skupaj z ženo Asmo med oddajo glasu na enem od volišč v Damasku. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad skupaj z ženo Asmo med oddajo glasu na enem od volišč v Damasku. Foto: EPA

Opozicija: Volitve so bile nelegitimne
"Preprosto rečeno, gre za nelegitimne volitve. Režim je izbral kandidate, tudi tiste, ki so nastopili kot neodvisni, in ljudje so jih izvolili,"
je za nemško tiskovno agencijo dejal predstavnik sirske opozicije pri mirovnih pogajanjih pod okriljem ZN-a Jehja Aridi. "Ljudje niso imeli svobodne izbire ... to je bila predstava režima," je dodal.

Volitve potekale na okoli 70 odstotkih ozemlja države
Volitve so potekale na območjih pod nadzorom režima, na okoli 70 odstotkih ozemlja države. Glasove so lahko oddali tudi razseljeni zunaj območij pod nadzorom vlade, ne pa tudi več milijonov beguncev v tujini, ki po sirski zakonodaji lahko volijo le na voliščih v državi.

Zahod izida volitev ne priznava
Tretje parlamentarne volitve v Siriji od začetka vojne leta 2011 bi sicer morale potekati aprila, a so jih preložili zaradi pandemije. V večjem delu mednarodne skupnosti na volitve gledajo kot na farso, ki naj bi dala vladi videz demokratičnosti. Zahodne države izidov volitev ne priznavajo in namesto tega pozivajo k uresničitvi resolucije Združenih narodov, ki najprej predvideva ustavno reformo in šele nato parlamentarne in predsedniške volitve pod nadzorom ZN-a. Predsedniške volitve naj bi bile prihodnje leto.

80 odstotkov prebivalstva živi v revščini
Država, razdejana v vojni, ki je zahtevala najmanj 380.000 življenj, ter pod udarom mednarodnih sankcij, je gospodarsko na tleh. 80 odstotkov prebivalcev živi v revščini, milijoni razseljenih so odvisni od mednarodne pomoči, cene hrane pa so se v zadnjem letu podvojile.