ZDA želijo preprečiti dostop sirski vladi do sirskih naftnih polj. Foto: EPA
ZDA želijo preprečiti dostop sirski vladi do sirskih naftnih polj. Foto: EPA

Ministrstvo sicer ni imenovalo ameriškega podjetja, do sporazuma pa se je opredelilo po tem, ko sta ameriški senator Lindsey Graham in zunanji minister ZDA Mike Pompeo med zaslišanjem pred odborom senata za zunanje zadeve omenila dogovor o naftnem polju med SDF-jem in podjetjem iz ZDA.

Po poročanju Al Džazire je Graham v četrtek dejal, da ga je SDF-jev poveljnik Mazlum Abdi obvestil, da je prišlo do podpisa sporazuma z ameriškim podjetjem glede "modernizacije naftnega polja na severovzhodu Sirije", Pompea pa je vprašal, ali ameriška vlada to podpira.

"Da," je odgovoril minister. "Trajalo je nekoliko dlje, da je do sporazuma prišlo, kot smo želeli, a zdaj smo v procesu njegovega izvajanja," je dejal Pompeo.

Sirsko zunanje ministrstvo sporoča, da Sirija "najostreje obsoja sporazum med milico Al Kasd (SDF) in ameriškim naftnim podjetjem z namenom ukrasti sirsko nafto, kar spodbuja in podpira ameriška administracija". Kot so dodali, je "sporazum ničen in neveljaven ter brez pravne osnove".

Pred vojno, ki se je začela leta 2011, je Sirija načrpala okoli 380.000 159-litrskih sodčkov nafte na dan.

ZDA želijo nadzor nad naftnimi polji

Med vojno, v katero so se vpletle številne države in t. i. Islamska država (IS), ki je več let nadzirala velik del države, je sirska vlada izgubila nadzor nad večino naftnih polj vzhodno od reke Evfrat in mesta Deir az Zor.

Sankcije zahodnih držav so prav tako prizadele sirsko energetsko industrijo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pokazal veliko zanimanje za naftna polja na severovzhodu Sirije. Kljub napovedi umika ameriške vojske iz te države decembra 2018 je Trump obljubil, da bo del enot ostal "tam, kjer imajo nafto".

Ameriško obrambno ministrstvo je konec lanskega leta sporočilo, da bodo šli prihodki od naftnih polj SDF-ju. Gre za zavezništvo milic, med katerimi prednjačijo kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG), podpirajo pa jih ZDA. SDF je bil ključna sila v boju proti IS-ju.