Izrael Nemčijo poziva, naj ostreje nastopi proti Iranu. Foto: Reuters
Izrael Nemčijo poziva, naj ostreje nastopi proti Iranu. Foto: Reuters

"Iran poziva k našemu uničenju," je bil na skupni novinarski konferenci dramatičen Netanjahu. Dejal je, da iranski voditelji Izrael označujejo za rakavo tvorbo na Bližnjem vzhodu, ki bi jo bilo treba izbrisati z zemljevida. Netanjahu je dejal, da Iran razvija jedrsko orožje, in sicer, "da bi uresničil ta genocidni načrt".

Kot ugotavlja Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), Iran spoštuje določila sporazuma, ki ga je leta 2015 sklenil s šesterico velesil (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija). S sporazumom se je Iran v zameno za postopno odpravo mednarodnih sankcij odpovedal svojim jedrskim ambicijam in privolil v mednarodne inšpekcije. Teheran je vztrajal, da je bil jedrski program zgolj civilne narave.

Medtem ko je mednarodna skupnost sporazum pozdravila in podpirala, je Netanjahu govoril, da Iran še naprej razvija jedrsko orožje. Pred kratkim je ameriški predsednik Donald Trump sicer umaknil ZDA iz sporazuma, katerega usoda je negotova, proti Iranu pa je uvedel nove sankcije.

Preostalih pet podpisnic vztraja pri spoštovanju sporazuma, a ameriške sankcije predstavljajo težavo, saj so uperjene tudi proti podjetjem, ki bi poslovala z Iranom in tako ne bi mogla poslovati tudi v ZDA.

Angela Merkel: Tudi Nemčija proti iranskemu jedrskemu orožju
Nemška kanclerka je Netanjahuju dejala, da si tudi Nemčija – sicer tesna zaveznica Izraela, tudi na vojaškem področju – prizadeva, da Iran ne bi nikoli pridobil jedrskega orožja, vendar da se ne strinja z načinom, ki sta ga ubrala on in Trump.

Glede izraelsko-palestinskih odnosov je Netanjahuja opozorila, da Nemčija še vedno podpira rešitev v obliki dveh držav. Ocenila je, da je položaj zelo zapleten, tudi zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za glavno mesto Izraela in preselitve ameriškega veleposlaništva tja. Izrael si namreč ne lasti zgolj zahodnega dela mesta, pač pa tudi vzhodnega, ki ga v nasprotju z mednarodnim pravom vojaško okupira od leta 1967.