Sestreljeni letalnik je bil brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Foto: Reuters
Sestreljeni letalnik je bil brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton. Foto: Reuters

V odzivu je ameriški predsednik Donald Trump prek Twitterja sporočil, da je Iran naredil zelo veliko napako.

Iran je pripravljen pred Združenimi narodi dokazati, da je izvidniško brezpilotno letalo ameriške mornarice, ki so ga sestrelili, vstopilo v iranski zračni prostor, čeprav to Washington zanika, pa je sporočil iranski zunanji minister Džavad Zarif.

"ZDA izvajajo gospodarski terorizem proti Iranu, so izvedli tajne akcije proti nam in zdaj posegajo na naše ozemlje," je zapisal minister. "Ne spodbujamo vojne, vendar bomo vneto branili naše nebo, kopno in vodo," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

MQ-4C triton

Neimenovani ameriški predstavnik je sicer dejal, je šlo za brezpilotno letalo ameriške mornarice vrste MQ-4C triton.

Po navedbah proizvajalca Northrop Grumman lahko triton leti skupno 24 ur na višini nad 16 kilometrov, njegov operativni doseg je 8.200 navtičnih milj.

Sorodna novica Hormuška ožina - strateška pot, ki lahko Iran in ZDA pahne v spopad

Iranska revolucionarna garda je pred tem sporočila, da je v obalni pokrajini Hormozgan na jugu države sestrelila ameriški izvidniški brezpilotnik, ki je kršil iranski zračni prostor. Ameriška vojska sestrelitve takrat ni potrdila, je pa njen tiskovni predstavnik zanikal, da bi imela vojska ZDA zračna plovila v iranskem zračnem prostoru.

Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je letalnik zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana "so naša rdeča črta", je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je "jasno sporočilo branilcev meje Irana", je še dodal.

Iransko zunanje ministrstvo je v odzivu obravnavalo pojav brezpilotnika v iranskem zračnem prostoru, ki je po njihovem mnenju vrste RQ-4 global hawk, za izzivalno in napadalno dejanje ter posvarilo pred nadaljnjimi kršitvami iranskega zračnega prostora.

Vse večje napetosti

Pokrajina Hormozgan meji na Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za nafto iz Perzijskega zaliva, kjer so bili nedavno napadeni naftni tankerji.

Nov incident se je zgodil le nekaj dni za tem, ko je Pentagon sporočil, da zaradi vse večjih napetosti pošilja v regijo dodatnih tisoč vojakov.

Washington obtožuje Iran, da je prejšnji teden v Omanskem zalivu napadel dva tankerja, kar Iran kategorično zanika.

Napetosti so se še dodatno zaostrile v ponedeljek, ko je Iran sporočil, da bo 27. junija presegel količino obogatenega urana, ki mu jo dovoljuje mednarodni jedrski sporazum, sklenjen s svetovnimi velesilami julija 2015.

Iranska sestrelitev ameriškega brezpilotnika