Iranski predsednik Hasan Rohani je dejal, da podpisnice jedrskega sporazuma niso izpolnile svojega dogovora. Foto: EPA
Iranski predsednik Hasan Rohani je dejal, da podpisnice jedrskega sporazuma niso izpolnile svojega dogovora. Foto: EPA

Iran je 8. maja letos razkril stopenjski načrt, v skladu s katerim se namerava tudi sam umakniti iz delov sporazuma, potem ko so to lani storile ZDA in znova uvedle sankcije proti njem, pri čemer ne bodo več omejevali rezerv težke vode in obogatenega urana. Danes se sicer izteče ultimat, ki ga je petim preostalim podpisnicam jedrskega sporazuma dal Iran glede bogatenja urana.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Arakči je sporočil, da si Iran želi ostati podpisnik dogovora, kljub temu pa bodo v nekaj urah začeli bogatiti uran nad 3,67 odstotka, saj ga potrebujejo kot gorivo za jedrsko elektrarno Bušer.

Dodal je, da bo Iran zmanjševal svojo zavezo v sporazumu iz leta 2015 vsakih 60 dni, če v tem času ne bodo njegove podpisnice Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in Združeno kraljestvo izpolnile svoje zaveze o umiku ameriških sankcij, predvsem na naftnem in bančnem področju. Pri tem je kot eno glavnih vprašanj, ki jih je treba rešiti, izpostavil padec prodaje iranske nafte.

Iranske oblasti so pred tem grozile, da bodo bogatile uran nad petimi odstotki v miroljubne dejavnosti, za izdelavo jedrskega orožja je sicer potrebna bogatitev urana nad 90 odstotkov in več, poroča BBC.

Evropske podpisnice ostro nad kršitev

Nemčija in Združeno kraljestvo sta Iran pozvali, naj nemudoma ustavi bogatenje urana nad mejo, določeno v sporazumu, in razveljavi vse aktivnosti, ki niso v skladu z njegovimi zavezami. Kot so sporočili iz britanskega zunanjega ministrstva, se s preostalimi partnerkami sporazuma usklajujejo glede nadaljnjih korakov v skladu s pogoji sporazuma.

Evropska unija je "skrajno zaskrbljena" zaradi napovedi Irana, da dvigne stopnjo bogatenja urana nad dogovorjeno mejo, so danes sporočili v Bruslju. "Pozivamo Iran, naj ne sprejema nadaljnjih ukrepov, ki bi spodkopali jedrski sporazum," je dejala Maja Kocijančič, govorka visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

Kot je pojasnila, so glede nadaljnjih korakov v stiku z drugimi pogodbenicami sporazuma. V Bruslju tudi čakajo na nadaljnje informacije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Pogovor Rohanija in Macrona

Preobrat sledi dan po tem, ko sta imela iranski predsednik Hasan Rohani in francoski predsednik Emmanuel Macron konstruktivni telefonski pogovor in je ta izrazil "močno zaskrbljenost", kaj bi se zgodilo ob morebtini opustitvi sporazuma. Rohani je peterico znova pozval, naj nekaj stori, preden bo prepozno.

Voditelja sta se dogovorila, da "do 15. julija preučita možnosti za obnovitev dialoga med vsemi vpletenimi stranmi", so še navedli. Predsednik Macron se bo v prihodnjih dneh posvetoval z iranskimi predstavniki in mednarodnimi partnerji glede "potrebne deeskalacije" položaja.

Druga kršitev dogovora

Današnja poteza pomeni drugo kršitev sporazuma s strani Irana, potem ko je Teheran v okviru prve faze odstopa od nekaterih določil jedrskega sporazuma v začetku tedna prvič presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana. Dodatno neomejeno bogatenje urana naj bi po mnenju opazovalcev dejansko pomenilo konec jedrskega sporazuma.

Izredna seja sveta guvernerjev

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v ponedeljek potrdila, da je Iran v okviru prve faze odstopa od nekaterih določil jedrskega sporazuma prvič presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana.

Po mnenju opazovalcev bi dodatno neomejeno bogatenje urana dejansko pomenilo konec jedrskega sporazuma. IAEA je za sredo na prošnjo ZDA že sklical izredno zasedanje Sveta guvernerjev glede Irana.

Netanjahu: To je zelo zelo nevaren korak

Vodja münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger meni, da še obstaja diplomatski manevrski prostor za rešitev mednarodnega jedrskega programa z Iranom. Nemški diplomat je preostalim petim partnerkam sporazuma svetoval, naj si rešitev sporazuma postavijo za glavno nalogo. Bistveno je predvsem to, ali se Rusija in Kitajska čutita zavezani rešitvi sporazuma iz leta 2015, je danes dejal za nemški spletni portal t-online.de.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se odločitev Irana označil za "zelo zelo nevaren korak", Francijo, Združeno kraljestvo in Nemčijo pa je pozval k samodejni uvedbi sankcij proti Iranu. Izrael meni, da se Iran ne bo držal zaveze in bo začel razvijati jedrsko orožje.