Rohani je ameriške sankcije označil za idiotske. Foto: Reuters
Rohani je ameriške sankcije označil za idiotske. Foto: Reuters

Trump je v ponedeljek zaradi sestrelitve ameriškega brezpilotnika in "agresivnega obnašanja" uvedel nove sankcije proti iranskemu vrhovnemu voditelju in bližnjim sodelavcev.

Iranski predsednik Rohani je danes Belo hišo opisal kot "prizadeto zaradi duševne zaostalosti" in dejal, da so sankcije proti ajatoli Aliju Hameneju "nezaslišane in idiotske", še posebej, ker 80-letni klerik nima premoženja v tujini in ne načrtuje, da bo kdaj potoval v ZDA, je poročal Guardian.

Rohani se je vprašal, zakaj ZDA sankcionirajo človeka, ki poseduje le molilnico in preprosto hišo. ZDA na drugi strani ocenjujejo, da ima Hamenej 95 milijard dolarjev premoženja, s katerim financira revolucionarno gardo, poroča BBC.

Ameriški predsednik meni, da iranski voditelji ob takšnih izjavah "ne razumejo resničnosti". "Vsak napad Irana na kar koli ameriškega bo naletel na veliko in neustavljivo silo. Na nekaterih območjih neustavljivo pomeni uničenje," je tvitnil Trump.

Iranski voditelji po navedbah predsednika ZDA razumejo samo "moč in silo ‒ in ZDA so daleč najmočnejša vojaška sila na svetu".

Rohani Macronu: Ne bomo se pogajali o sporazumu

Iranski predsednik Rohani se je glede situacije pogovarjal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. "Če Američani želijo znova kršiti vode ali zračni prostor Irana, imajo iranske oborožene sile dolžnost, da se soočijo z njimi v odločilnem spopadu," je Rohani dejal Macronu in še poudaril, da se Iran ne bo znova pogajal o jedrskem sporazumu iz leta 2015.

Rusija: Brezpilotnik je bil v iranskem zračnem prostoru

ZDA pravi, da je bilo brezpilotno letalo, namenjeno nadzoru, v mednarodnem zračnem prostoru, ne pa nad Iranom. Foto: Reuters
ZDA pravi, da je bilo brezpilotno letalo, namenjeno nadzoru, v mednarodnem zračnem prostoru, ne pa nad Iranom. Foto: Reuters

Na ameriško zahtevo je glede stopnjevanja napetosti med ZDA in Iranom za zaprtimi vrati potekalo zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Rusija je zatrdila, da je bilo ameriško brezpilotno letalo, ki ga je pretekli teden sestrelila iranska vojska, v iranskem zračnem prostoru. "Imam informacije ruskega obrambnega ministrstva, da je bilo brezpilotno letalo v iranskem zračnem prostoru," je dejal vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Petrušev. "Nismo videli dokazov, ki bi dokazovali nasprotno," je še dejal.

Da je bilo letalo v iranskem zračnem prostoru, je po sestrelitvi trdil tudi Teheran. ZDA medtem vztrajajo, da je bilo njihovo letalo za nadzor pred sestrelitvijo v mednarodnem zračnem prostoru.

Petrušev je zavrnil očitke, da Iran destabilizira razmere na območju. "Vsak poskus, da se Teheran predstavi kot veliko grožnjo regionalni varnosti in se celo primerja z Islamsko državo ali drugo teroristično skupino, je za nas nesprejemljiv," je poudaril.

Iranska nasprotnika Izrael in ZDA je pozval k sodelovanju z Rusijo v boju proti terorizmu v Siriji.

ZDA so zahtevale zasedanje za zaprtimi vrati. Foto: EPA
ZDA so zahtevale zasedanje za zaprtimi vrati. Foto: EPA

Kitajska za mirno kri

Kitajska je medtem Iran in ZDA pozvala, naj ohranijo mirno kri in bodo zadržani. "Menimo, da vztrajanje pri največjem možnem pritisku (na Iran) ne bo prispevalo k rešitvi problema," je opozoril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang. "Dejanja so pokazala, da imajo ti ukrepi nasproten učinek in zaostrujejo nemir na območju," je še poudaril.

Varnostni svet obsodil napade na tankerje

Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek po zasedanju, ki so ga zahtevale ZDA, obsodil napade na tankerje z nafto v Perzijskem zalivu. Najvišji organ ZN-a je pozval vse vpletene strani in države na območju k največji zadržanosti.

Po presoji Varnostnega sveta napadi na tankerje pomenijo resno grožnjo plovbi in oskrbi z energijo ter mednarodnemu miru in varnosti.

Čeprav gre za najmilejši ukrep, ki ga ima ta organ na voljo, je takšna izjava pomembna, saj mora biti sprejeta soglasno.

Medtem ko ZDA trdijo, da je tankerje napadel Iran, Iran to odločno zanika.

Vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA pri ZN-u Jonathan Cohen je sklical zasedanje za zaprtimi vrati, da bi dobil mednarodno obsodbo napadov na tankerje in iranske sestrelitve ameriškega brezpilotnega letala prejšnji teden. Iran trdi, da so letalo sestrelili v svojem zračnem prostoru, ZDA pa, da v mednarodnem.

Iranski veleposlanik pri ZN-u Madžid Ravanči je ZDA pozval k prenehanju izvajanja vojaških pustolovščin. Foto: EPA
Iranski veleposlanik pri ZN-u Madžid Ravanči je ZDA pozval k prenehanju izvajanja vojaških pustolovščin. Foto: EPA

Washington je zahteval zasedanje za zaprtimi vrati, ker je bil s tem onemogočen dostop predstavniku Irana. Iranski veleposlanik Madžid Ravanči je novinarjem dejal, da so ZDA ustvarile zelo nevaren položaj in da morajo prenehati izvajati svoje vojaške pustolovščine na območju, umakniti mornarico in prenehati gospodarsko vojno z Iranom.

Nove sankcije, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump uvedel v ponedeljek, je označil za izraz sovražnosti do Irancev in njihovih voditeljev. Povedal je tudi, da pogovori med Iranom in ZDA v tem trenutku niso mogoči, ker se ni mogoče pogovarjati z nekom, ki ti grozi in te ustrahuje. "ZDA nimajo nobenega spoštovanja do mednarodnega prava in do mnenja velike večine mednarodne skupnosti," je dejal veleposlanik Irana pri ZN-u.

Pariz, London, Berlin sporazum podpirajo

Veleposlaniki Francije, Nemčije in Velike Britanije so po zasedanju Varnostnega sveta podali svojo posebno skupno izjavo, v kateri so izrazili podporo mednarodnemu jedrskemu sporazumu velikih sil z Iranom iz leta 2015.

ZDA pod Trumpom so sporazum z enostranskim odstopom in uvedbo sankcij prekršile leta 2018. Francija, Nemčija in Velika Britanija medtem sporazum še naprej podpirajo in menijo, da prispeva k zmanjšanju napetosti na celotnem Bližnjem vzhodu in zmanjšuje nevarnost širjenja jedrskega orožja.

Omenjene države, ki so poleg Rusije, Kitajske in Irana tudi podpisnice jedrskega sporazuma, so posvarile pred povečevanjem napetosti na območju in pozvale k dialogu. V njihovi izjavi zelo odmeva pomanjkanje neposredne podpore stališčem zavezniških ZDA.

VS obsodil napada na tankerja