Iran se odziva na ameriško kršitev mednarodnega sporazuma. Foto: EPA
Iran se odziva na ameriško kršitev mednarodnega sporazuma. Foto: EPA

Inšpektorji IAEA-ja so potrdili, da je Iran prekoračil 300 kilogramov nizkoobogatenega urana, oplemenitenega do 3,67 odstotka.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je dejal, da Iran deluje v skladu s svojim načrtom, za prekoračitev zalog pa je dejal, da jim to dovoljuje jedrski sporazum, poroča BBC.

Glede na sporazum lahko Iran proizvaja le uran, obogaten od tri do štiri odstotke U-235, ki se lahko uporablja za proizvodnjo goriva za jedrske elektrarne. Za uporabo kot orožje pa mora biti uran obogaten 90- ali več kot 90-odstotno. Iran vztrajno zanika, da ima namen proizvesti jedrsko orožje.

ZDA so lani prekršile mednarodni jedrski sporazum in proti Iranu spet uvedle sankcije s ciljem prisiliti to državo k novim pogajanjem o obsežnejšem sporazumu.

Iran zanika, da ima namen proizvesti jedrsko orožje. Foto: EPA
Iran zanika, da ima namen proizvesti jedrsko orožje. Foto: EPA

Iran je prejšnji mesec v odgovor razkril načrt, v skladu s katerim namerava tudi sam prenehati spoštovati dele sporazuma. Preostalim podpisnicam sporazuma, Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Kitajski in Rusiji, pa je dal do 7. julija čas, da ga oživijo in zrahljajo sankcije proti iranskemu naftnemu in finančnemu sektorju.

Moskva obžaluje, London zaskrbljen

Iz sveta prihajajo odzivi na iransko odločitev. Rusija obžaluje, da je Iran presegel določeno mejo, iz Velike Britanije pa so sporočili, da so zaradi vesti iz Irana zaskrbljeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je razlog za obžalovanje, ampak ne smemo preveč dramatizirati razmer," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Opozoril je, da je to naravna posledica dogodkov, ki so se zgodili pred tem. Obsodil je pritisk ZDA, Teheran pa pozval, naj ravna odgovorno.

Medtem je britanski zunanji minister Jeremy Hunt globoko zaskrbljen, da je Iran prekršil obveze jedrskega sporazuma. "Velika Britanija še naprej ostaja zavezana k ohranitvi dogovora in uporabi diplomatskega pristopa za omilitev napetosti v regiji. Pozivam Iran, naj se neha oddaljevati od jedrskega sporazuma in ga ponovno začne upoštevati," je dodal.

Iran: Evropske države so storile premalo

Na Dunaju so se prejšnji teden sešli diplomati iz Irana in omenjenih držav in skušali narediti korak naprej v prizadevanjih za rešitev sporazuma o jedrskem programu.

Evropske države so tako v petek obelodanile sprožitev mehanizma Instex, ki ga je EU vzpostavil s ciljem pospešitve trgovanja z Iranom in v izogib sankcijam ZDA. Iran je v zvezi s tem dal vedeti, da ta prizadevanja, čeprav gre za korak naprej, verjetno ne bodo dovolj, da Teheran ne bi odstopil od sporazuma, sprejeta pred štirimi leti.

Sorodna novica Bo maksimalna potrpežljivost Irana kos maksimalnemu pritisku ZDA?

Minister Zarif je mehanizem Instex pozdravil kot znak, da se od ZDA oddaljujejo njene najtesnejše zaveznice, kar pomeni, da ima strateško vrednost. A hkrati je poudaril, da Instex ne izpolnjuje zahtev Teherana oziroma obveznosti EU-ja ter da ima tako lahko le omejeno vrednost.

Zarif je tudi izrazil prepričanje, da prizadevanja ZDA za mednarodno podporo njihovi agresivni drži in ostrim sankcijam proti islamski republiki niso bila uspešna. Pritisk in sankcije ZDA na Iran so po mnenju Zarifa znak šibkosti.

"ZDA skušajo oblikovati protiiransko zavezništvo in obsoditi Iran v Varnostnem svetu ZN-a. Za zdaj so bile v obeh poskusih neuspešne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zarif.

Če bo obveljalo, da je tudi Iran prekršil sporazum zaradi prekoračitve zalog in drugih omejitev glede bogatenja urana, bo sporazum verjetno dokončno propadel, piše BBC. Po tridesetih dneh bi lahko katera koli od drugih podpisnic spet uvedla sankcije ZN-a, ki so bile umaknjene z resolucijo Varnostnega sveta 2231, s katero je bil sprejet sporazum.