Čas nastanka novega zavezništva še ni znan. Foto: EPA
Čas nastanka novega zavezništva še ni znan. Foto: EPA

"Države v regiji so spoznale, da le medsebojno sodelovanje prinaša varnost na tem območju," je v petek sporočil poveljnik iranske mornarice Šahram Irani, ki pa ni navedel podrobnosti oblikovanja novega zavezništva, ampak je dejal le, da bo ustanovljeno kmalu.

Kot je dejal poveljnik, države v regiji razumejo, da morajo stati ob strani Iranu in skupaj zagotavljati varnost s sinergijo.

Po besedah Iranija bodo v zavezništvo vključeni Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Katar, Bahrajn in Irak, pridružila pa se bosta tudi Indija in Pakistan.

Druge države, ki naj bi bile vključene v novo zavezništvo, sicer še niso potrdile svojega sodelovanja.

Iran je v zadnjih mesecih zgladil odnose z več arabskimi zalivskimi državami, pri čemer je najbolj odmevala ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov s Savdsko Arabijo ob posredovanju Kitajske.

Tiskovni predstavnik ameriške pete flote Tim Hawkins je za portal Breaking Defense dejal, da je napovedana koalicija v nasprotju z razumom, saj je Iran glavni vzrok regionalne nestabilnosti. Kot je pojasnil, je Iran samo v zadnjih dveh letih napadel ali zasegel 15 trgovskih ladij, ki so plule pod mednarodnimi zastavami. "Dejanja so pomembna, zato skupaj s partnerji krepimo obrambo okoli Hormuške ožine," je še dodal Hawkins.

Emirati zapuščajo Združene pomorske sile

Napoved Irana o novem pomorskem zavezništvu sledi le nekaj dni po tem, ko so Združeni arabski emirati sporočili, da so že pred dvema mesecema zapustili koalicijo Združene pomorske sile pod vodstvom ZDA, ki združuje 34 držav in deluje od leta 2001.

Koalicija je bila ustanovljena z namenom varovanja pomorskih poti v Zalivu in Rdečem morju in boju proti piratstvu in terorizmu. Njen sedež je v ameriškem pomorskem vojaškem oporišču v Bahrajnu.

"Kot rezultat našega sprotnega ocenjevanja učinkovitega varnostnega sodelovanja z vsemi partnerji so se Združeni arabski emirati pred dvema mesecema umaknili iz sodelovanja v Združenih pomorskih silah," je v sredo sporočilo zunanje ministrstvo.

Emirati so sporočili, da so še naprej zavezani dialogu in diplomatskemu sodelovanju za krepitev regionalne varnosti in stabilnosti kot tudi ohranjanju varnosti na morju v skladu z mednarodnim pravom. Več pojasnil o prekinitvi sodelovanja v koaliciji niso sporočili.