Tarča ameriškega kibernetičnega napada naj bi bili iranski raketni sistemi. Foto: EPA
Tarča ameriškega kibernetičnega napada naj bi bili iranski raketni sistemi. Foto: EPA

"Zadnji incident je še ena kršitev mednarodnih pravil," je dejal Rohani in dodal, da pričakujejo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti.

Teheran trdi, da so ZDA že storile enako kršitev. Iranski zunanji minister Džavad Zarif je objavil zemljevid, ki prikazuje lokacijo incidenta z "vohunskim brezpilotnim letalom" 26. maja.

Ameriško brezpilotno letalo MQ9 Reaper, ki ga pogosto uporabljajo tudi za izvedbo vojaških napadov, je po navedbah Irana 26. maja vstopilo v iranski zračni prostor. Brezpilotno letalo je bilo takrat opozorjeno in se je umaknilo, nato pa je prejelo še dve opozorili, potem ko se je znova približalo meji.

Iranska podpredsednica za pravne zadeve Laja Džonejdi je vse strani pozvala k vzdržnosti. Napovedala je pravno ukrepanje proti ZDA. Iran namerava "neizpodbitne dokaze" o tem, da so ZDA kršile njegov zračni prostor, predložiti Združenim narodom.

Ameriški mediji: ZDA izvedle kibernetični napad

Ameriški mediji poročajo, da so ZDA v četrtek izvedle kibernetski napad na iranske vojaške sisteme.

Washington Post in Associated Press sta poročala, da je ameriški napad onemogočil sisteme, New York Times pa, da je bil namen napada sisteme za določen čas ustaviti, poroča BBC.

Po poročanju New York Timesa je ameriški kibernetski napad maščevanje za sestrelitev njihovega brezpilotnega letala in za napada na naftna tankerja v Omanskem zalivu, za katera ZDA krivijo Iran.

Viri so sicer več ameriškim medijem dejali, da je bil napad v pripravi več tednov, medtem ko je Iran brezpilotno letalo sestrelil v četrtek, tankerja pa sta bila napadena 13. junija.

Medtem je v soboto ameriško ministrstvo za domovinsko varnost opozorilo, da tudi Iran stopnjuje svoje kibernetske napade na ZDA. Iran in njegovi zavezniki naj bi po besedah Christopherja Krebsa, direktorja agencije za kibernetsko in infrastrukturno varnost, napadale ameriško industrijo in vladne agencije.

Washington Post je še poročal, da je Iran skušal vdreti v sisteme ameriških ladij.

Trump Iranu grozi z uničenjem in mu obenem sporoča, da se je pripravljen pogovarjati. Foto: Reuters
Trump Iranu grozi z uničenjem in mu obenem sporoča, da se je pripravljen pogovarjati. Foto: Reuters

ZDA so uvedle dodatne sankcije zoper Iran, ki jih je predsednik Donald Trump označil za "obsežne". Po njegovih besedah so sankcije potrebne, da preprečijo Iranu, da bi pridobil jedrsko orožje, gospodarski pritisk pa da se bo nadaljeval, dokler Teheran ne bo spremenil svojega odnosa.

V petek je Trump dejal, da je preklical zračne napade na Iran tik pred njihovim začetkom, kot razlog pa je navedel skrb zaradi napovedanih 150 smrtnih žrtev na iranski strani.

Kot je dejal, si ne želi vojne z Iranom, a je tej državi zagrozil s "popolnim uničenjem", če bo prišlo do konflikta.

Bolton opozarja Iran

Ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton je medtem med obiskom v Izraelu na tiskovni konferenci s izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem posvaril Iran, naj ne "zamenja ameriške previdnosti in preudarnosti za šibkost".

Poudaril je, da je ameriška vojska "obnovljena, nova, pripravljena za delovanje in daleč najboljša na svetu" ter da sankcije učinkujejo. Dodal je, da Iran nikoli ne sme imeti jedrskega orožja.

Iran napoveduje večanje količine obogatenega urana

Odnosi med ZDA in Iranom so se dodatno poslabšali, potem ko so ZDA lani kršile mednarodni jedrski sporazum z Iranom in resolucijo Varnostnega sveta ZN-a. Po ameriškem odstopu od sporazuma, ki so mu sledile dodatne obsežne sankcije zoper Iran, se tudi ta odloča za umik od sporazuma. Prejšnji teden je tako Teheran sporočil, da bo presegel količino obogatenega urana, ki mu jo dovoljuje sporazum.

ZDA naj bi izvedle kibernetski napad na Iran