Hasan Rohani sporoča, da se bo Iran pogajal le, če začnejo ZDA spet spoštovati zavezujoči dogovor. Foto: Reuters
Hasan Rohani sporoča, da se bo Iran pogajal le, če začnejo ZDA spet spoštovati zavezujoči dogovor. Foto: Reuters

Po dodatnem povečevanju napetosti med državama v zadnjih tednih je Rohani v nedavnih govorih ubral bolj umirjene tone, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Danes je tako dejal, da je bil odstop ZDA od jedrskega sporazuma napaka in da bi morale ZDA izpolniti svoje obveznosti iz sporazuma, ki so ga podpisale.

Sorodna novica Bo maksimalna potrpežljivost Irana kos maksimalnemu pritisku ZDA?

Rohani meni, da je to najkrajša pot do upoštevanja interesov vseh strani ter da je to dobro za svet, regijo in še posebej za pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Rekel je tudi, da se bo Iran pogajal z ZDA le, če se vrnejo k sporazumu in prekličejo sankcije.

Hamenej: Zahteve ZDA za pogajanja so prevara

Vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, glavna tarča novih ameriških sankcij, je v govoru v Teheranu zvenel ostreje. Izpostavil je, da "pritisk krutih sovražnikov ne vpliva na Irance", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izjavil je tudi, da so ameriške zahteve za pogajanja zgolj trik, cilj pogajanj pa je zgolj odstranitev iranskega političnega vodstva in razorožitev države.

Hamenej je še dejal, da se ne bodo "nikoli upognili pred najbolj osovraženo in zlonamerno vlado na svetu".

Maja lani so ZDA prekršile mednarodni jedrski dogovor in znova uvedle sankcije. Ob tem so vsem državam, ki bi še poslovale z Iranom, zagrozile s prekinitvijo poslovanja z ZDA, s čimer so praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte in s tem dotok tujih valut.

Rohani je 8. maja sporočil, da Iran ne bo več spoštoval omejitev glede zalog obogatenega urana in težke vode, kot jih določa sporazum iz leta 2015. Preostalim petim podpisnicam (Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Rusiji in Kitajski) so dali čas do 7. julija, da začnejo spoštovati dogovor, torej da ne izvajajo sankcij proti Iranu.

V nasprotnem primeru bo Iran nehal spoštovati tudi omejitve glede stopnje, do katere lahko obogatijo uran, in ukrepe glede težkovodnega reaktorja Arak.

Trump: Vojna z Iranom ne bi bila dolga

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump izrazil upanje, da ne bo vojne z Iranom, če pa bo, je prepričan, da ne bo zelo dolga. Povedal je še, da v njej ne bi sodelovale kopenske enote ameriške vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.