Iran želi sam analizirati črne skrinjice in je Francijo in ZDA že zaprosil za opremo. Kanada medtem vztraja, da mora preiskavo voditi Francija, Ukrajina pa želi, da skrinjice pošljejo v Kijev. Foto: Reuters
Iran želi sam analizirati črne skrinjice in je Francijo in ZDA že zaprosil za opremo. Kanada medtem vztraja, da mora preiskavo voditi Francija, Ukrajina pa želi, da skrinjice pošljejo v Kijev. Foto: Reuters

"Če zagotovimo ustrezno opremo, lahko v kratkem času pridobimo informacije in rekonstruiramo dogajanje," je pozno v ponedeljek v svojem drugem predhodnem poročilu o nesreči zapisala iranska organizacija za civilno letalstvo. Francoski agenciji za letalske nesreče BEA in ameriškemu nacionalnemu odboru za varnost v prometu so poslali seznam opreme, ki jo Iran potrebuje za analizo.

Sočasno so iranske oblasti prvič potrdile, da sta bili na letalo izstreljeni dve raketi protiletalskega sistema Tor-M1. Dodali so, da se preiskava nadaljuje, da bi ugotovili, kakšen vpliv sta imela izstrelka na nesrečo. Iranske oblasti so s tem priznanjem potrdile poročanje ameriškega časopisa New York Times, da sta bili na ukrajinsko letalo izstreljeni dve raketi. Časopis je objavil tudi videoposnetek, na katerem je videti dva izstrelka, ki zadeneta letalo.

Tor-M1 je protiletalski sistem z raketami kratkega dosega, ki so ga razvili v nekdanji Sovjetski zvezi. Namenjen je za obrambo pred letali ali manevrirnimi raketami.

V nesreči 8. januarja je umrlo vseh 176 ljudi na krovu letala. Med potniki so bili državljani Kanade, Irana, Ukrajine, Afganistana, Nemčije in Združenega kraljestva.

Kanada želi, da preiskavo vodi Francija

V nesreči je umrlo enajst ukrajinskih državljanov, med njimi vseh devet članov posadke.  Foto: Reuters
V nesreči je umrlo enajst ukrajinskih državljanov, med njimi vseh devet članov posadke. Foto: Reuters

Kanada je sporočila, da bi morala preiskavo črnih skrinjic prevzeti Francija, ki je ena izmed redkih držav s primerno tehnologijo. Ukrajina zahteva, da Iran črne skrinjice pošlje v Ukrajino.

Iran glede preiskave pošilja mešane signale. V nedeljo so sporočili, da bodo skrinjice poslali na analizo v Ukrajino, a si nato v ponedeljek premislili in zatrdili, da jih bodo analizirali doma.

Iranske oblasti so sprva zanikale trditve zahodnih držav, da je bilo ukrajinsko letalo sestreljeno, nato pa so vendarle priznale tragično napako. Iranska revolucionarna garda je letalo družbe Ukrainian International Airlines pomotoma sestrelila 8. januarja, kmalu po vzletu s teheranskega letališča. Incident se je zgodil le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nastanjeni tudi ameriški vojaki, kar je bilo maščevanje za ameriški atentat na pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija.